x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minerii care au protestat în faţa sediului CNH Petroşani ameninţă că vin în Capitală

Minerii care au protestat în faţa sediului CNH Petroşani ameninţă că vin în Capitală

06 Mar 2012   •   06:12
Minerii care au protestat în faţa sediului CNH Petroşani ameninţă că vin în Capitală

UPDATE 15:10 - Peste o mie de persoane - mineri si personal TESA - care au protestat, astazi, in fata sediului Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani, au pornit intr-un mars pe strazile orasului si ameninta ca vin in Capitala.

Minerii si personalul TESA, in total peste o mie de persoane care au protestat in fata sediului CNH, au plecat, marti dupa-amiaza, in mars prin Petrosani, spunand ca intentioneaza sa blocheze circulatia in sensul giratoriu de la intrarea in municipiu. Ei huiduie, striga "Hotii", "Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea".

.....................

Sute de mineri de la cele sapte exploatari miniere din Valea Jiului, respectiv, Lonea, Petrila, Livezeni, Paroseni, Vulcan, Lupeni si Uricani, protesteaza la aceasta ora in fata Companiei Nationale a Huilei din Petrosani. Ortacii sunt cei din schimbul intai care ar fi trebuit sa intre in subteran la ora 06:00 si care reclama ca nu le sunt respectate drepturile.

In ultimele zile, in minele din Valea Jiului au intrat doar echipe de mineri de inspectie care coboara in subteran doar pentru a asigura locurile de munca, in conditiile in care oprirea totala a activitatii in minele de huila este periculoasa, acolo existand un nivel ridicat de metan.

Minerii din Valea Jiului au declansat protestele luni dimineata, cand aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau in schimbul intai au refuzat sa intre in subteran. Ulterior, cateva sute de mineri de la exploatarile Paroseni, Vulcan si Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea.

Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele sapte unitati miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, pana la sediul Companiei Nationale a Huilei, unde si-au cerut drepturile. In paralel, pe tot parcursul zilei de luni au existat discutii intre conducerea CNH, minister si sindicate pentru ca revendicarile minerilor sa fie solutionate.

Liderii minerilor din Valea Jiului care au fost la negocieri cu conducerea CNH au decis, luni dupa-amiaza, sa refuze noi runde de negocieri care ar fi urmat sa aiba loc marti si miercuri la Bucuresti, cu reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, anuntand ca vor ramane in curtea CNH.

Potrivit liderului de sindicat Petre Nica, sindicalistii au refuzat propunerea Ministerului Economiei de a continua negocierile, marti si miercuri, la Bucuresti, apreciind ca aceasta solutie reprezinta doar o "taraganare" a problemelor minerilor din Valea Jiului.

Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

La Compania Nationala a Huilei lucreaza aproximativ 7.800 de angajati.

×