UPDATE 15:21 - Cei aproximativ 5.000 de mineri care au protestat in curtea CNH au decis sa supende protestele de strada pana cand vor afla rezultatele negocierilor de la Bucuresti. Maine dimineata, minerii se vor intalni in salile de pontaj pentru a primi informatii de la liderii de sindicat. Ei au mai spus ca, daca rezultatul nu va fi unul favorabil, nu vor renunta la actiunile de protest si nu vor relua lucrul.
UPDATE 13:52 - Minerii care protesteaza in Petrosani au blocat Defileul Jiului, tensiunea in zona crescand de la minut la minut.
Jandarmii au incercat sa-i impiedice pe acestia sa iasa din oras, moment in care au avut loc si cateva imbranceli. Spiritele au fost calmate insa de liderii de coloana.
Minerii scandeaza: "Nu cedam", "Bucuresti" si "Unitate", precum si lozinci anti-pezidentiale.
Ulterior, protestatarii s-au divizat in doua grupuri. Unii au decis, la solicitarea liderilor sindicali, sa se intoarca la Compania de Huila, altii si-a continuat marsul catre mina Livezeni.
Acestia din urma au fost si ei convinsi sa se intoarca, dupa discutiile cu liderii sindicali.
Sunt asteptate rezultatele negocierilor pe care trei lideri de sindicat le vor purta cu reprezentantii Ministerului Economiei, peste cateva ore.
.........
Peste 2.000 de mineri de la cele sapte expoatari din Valea Jiului continua protestele din fata sediului Companiei Nationale a Huilei din Petrosani. Este a treia zi de manifestatii in fata CNH.
Minerii de la Lonea, Petrila, Livezeni, Paroseni, Vulcan, Lupeni si Uricani din schimburile intai, 2 , 3 si 4 au venit la sediul CNH sa continue protestele, numarul acestora crescand de la un minut la altul, in conditiile in care minerii vin de la exploatarile din toate cele sase localitati din Valea Jiului.
Ortacii huiduie, scandeaza "Hotii" si sufla in vuvuzele. Ei spun ca nu vor renunta la protest pana cand guvernantii nu vor respecta legea si nu le vor acorda drepturile pentru care au semnat in urma cu o luna.
Liderii sindicali se asteapta ca numarul minerilor care protesteaza in curtea Companiei Nationale a Huilei sa depaseasca patru mii.
Totodata, in cursul acestei dimineti la Ministerul Economiei continua negocierile pentru pretul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, actulal pret, de 75 de lei, fiind valabil doar pentru luna februarie.
Marti, liderii de sindicat au discutat de 2 ori cu conducerea CNH. Li s-a promis ca revendicarile vor fi rezolvate dar minerii nu vor sa intre in subteran pana nu vor vedea banii.
Minerii din Valea Jiului au declansat protestele luni dimineata, cand aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau in schimbul intai au refuzat sa intre in subteran. Ulterior, cateva sute de mineri de la exploatarile Paroseni, Vulcan si Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor.
Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.
In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.
In 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.
Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.
Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca.
La Compania Nationala a Huilei lucreaza aproximativ 7.800 de angajati.