x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Agriculturii: Ceauşescu n-a fost tâmpit cu asocierea în cooperativă. România are nevoie de o rupere de ritm, de nişte măsuri şoc

Ministrul Agriculturii: Ceauşescu n-a fost tâmpit cu asocierea în cooperativă. România are nevoie de o rupere de ritm, de nişte măsuri şoc

12 Apr 2012   •   11:40
Ministrul Agriculturii: Ceauşescu n-a fost tâmpit cu asocierea în cooperativă. România are nevoie de o rupere de ritm, de nişte măsuri şoc

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, este de parere ca Nicolae Ceausescu nu a fost tampit cand a sustinut asocierea agricultorilor in cooperative. Potrivit lui Fuia, aceasta asociere ar aduce in agricultura o parte dintre romanii plecati in strainatate.

"Dupa 20 de ani de faramitare a patrimoniului agricol, trebuie sa vedem ca Ceausescu n-a fost tampit cu asocierea in cooperativa si ca fara asociere irosim potential agricol. Fara asocierea fermierilor nu putem spera la performanta in agricultura", a declarat Fuia, care a subliniat ca Romania are 1.048.000 de exploatatii subventionate, dintre care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare.

"Asta este risipa prin faramitare. Am discutat un proiect pilot cu sprijin nemtesc de asociere a micilor fermieri in cooperative, pe care sa-l implementam din acest an in 2-3 judete si unde colegii nemti, care la randul lor au o mare experienta pe asociere, s-au oferit sa ne ajute cu know-how", a spus ministrul Fuia, potrivit Mediafax.

Proiectul presupune un plan de promovare a asocierii. Avantajele sunt, potrivit lui Fuia, reducerea costurilor de productie, cresterea sanselor pentru contractarea unui credit bancar si pentru a obtine finantare nerambursabila din fonduri europene, cresterea competivitatii prin acces mai usor la tehnologie si imbunatatirea comunicarii intre fermieri.

"Daca s-ar pune pe picioare aceste forme asociative, cooperatiste, o parte dintre cei care muncesc in strainatate ar reveni acasa sa faca bani in agricultura in Romania, nu prin tari straine, si ar veni si multi din orase. Romanii trebuie sa isi vindece traumele istorice si sa priveasca cu incredere spre viitor", a declarat Stelian Fuia. El crede ca, pentru a fructifica potentialul, Romania trebuie sa se rupa de agricultura de subzistenta si sa treaca la agricultura de mare productivitate.

"Si aici, cred deja ca Romania are nevoie de o rupere de ritm, de niste masuri soc pentru modernizarea agriculturii, care sa schimbe si sistemul, si mentalitati intepenite. Politica agricola este cea mai integrata la nivel european si fara un sprint-soc nu devenim o agricultura europeana mai repede, ci doar ne rugam la Dumnezeu pentru cate un an cu vreme buna", a continuat Fuia.

Ministrul a mai spus ca pe langa accelerarea asocierii fermierilor, este necesara impulsionarea exporturilor prin integrarea productiei agricole si a sectorului zootehnic, dezvoltarea economiei rurale generatoare de locuri de munca si cresterea absorbtiei fondurilor europene.

Stelian Fuia: Sa nu ne miram cand se scurge apa din parizer, nimeni nu verifica retetele producatorilor

Ministrul Agriculturii sustine ca nimeni nu verifica retetele producatorilor de alimente si ingredientele folosite de acestia, iar din acest motiv nu trebuie sa se mire nimeni daca din salam sau parizer se scurge apa.

"Sa nu ne miram cand se scurge apa din parizer si din salam, pentru ca acum nimeni nu verifica retetele producatorilor in privinta ingredientelor folosite", a afirmat Fuia.

El a precizat ca un act normativ din 1995, prin care MADR a avut atributia de a controla si aviza retetele de fabricatie si de a sanctiona operatorii care nu respectau normele privind compozitia chimica a produselor alimentare comercializate, a fost abrogat anul trecut, la cererea producatorilor.

"ANSVSA nu i-a fost data nici atributia de a verifica si aproba retetele de fabricatie a produselor alimentare, nici de a acorda licentele de fabricatie a produselor alimentare, nici de supraveghere si control al activitatilor de productie alimentara", a afirmat ministrul.

Fuia a afirmat ca a discutat problema in Guvern si Ministerul Agriculturii a primit unda verde pentru crearea Registrul Industriilor Alimentare.

"Vom avea consultari cu industria alimentara, dar si cu organizatiile consumatorilor, dupa care vom inainta proiectul privind cerintele de inscriere a operatorilor economici in Registrul Industriilor Alimentare spre aprobare Guvernului. Ministerul Agriculturii va putea astfel verifica si aproba retetele de fabricatie a alimentelor, iar inspectorii ministerului vor verifica respectarea acestora. Noul proiect de lege asigura calitatea alimentelor declarata de producatori, monitorizeaza industria alimentara si urmareste securitatea alimentara astfel incat in situatia unor calamitati ministerul sa aiba evidenta stocurilor alimentare de care dispun producatorii", a conchis ministrul.


×