x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Monica Ridzi are timp pentru PDL, nu şi pentru Parlament

Monica Ridzi are timp pentru PDL, nu şi pentru Parlament

de Monalise Hihn    |    21 Iul 2010   •   00:00
Monica Ridzi are timp pentru PDL, nu şi pentru Parlament
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi (foto) are copil mic şi nu poate fi trimisă în judecată din acest motiv. În schimb, printr-o decizie a preşedintelui PDL, Emil Boc, ea a fost aleasă în Comitetul de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor (CODA) la PDL Hunedoara, că aşa spune statutul partidului. Şi cum să încalce Emil Boc spiritul şi litera statutului, tocmai el, profesor de drept constituţional?!

Mai mult, Monica Iacob-Ridzi este şi preşedintă de organizaţie de colegiu, că iar ne împiedicăm de statut. Bineînţeles că n-a refuzat. A refuzat doar să se ducă în Parlament, să rezolve problema cu cererile procurorilor. Aia, da, se poate! În luna februarie a acestui an, fostul ministru al Tineretului a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, o scrisoare în care arăta că se află în concediu prenatal, motiv pentru care nu poate veni la Parlament ca să-şi prezinte punctul de vedere în privinţa cererii DNA de percheziţionare a calculatorului pe care lucra la minister. Precizarea Monicăi Ridzi venea în contextul în care procurorii anticorupţie au solicitat avizul Camerei Deputaţilor pentru percheziţia informatică într-un dosar în care fostul ministru este anchetat pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

În schimb, soţul Monicăi Iacob-Ridzi n-a fost aşa de norocos ca şi consoarta. A fost, în sfârşit, schimbat din funcţie, dar tot a primit ceva: face şi el parte din CODA la PDL Hunedoara, alături de toţi parlamentarii PDL din judeţ, de alţi patru primari de municipii şi oraşe, de alţi cinci primari de comune, de doi reprezentanţi ai consilierilor judeţeni ai partidului, de doi consilieri locali de la Deva şi de alţi doi democrat-liberali. Aceştia vor lucra sub privirile atente ale lui Ioan Oltean, Mircea Hava (primarul municipiului Alba Iulia) şi Gheorghe Falcă (finul prezidenţial şi primar al municipiului Arad). Statutul PDL prevede ca în Comitetul de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor să fie incluşi şi parlamentarii partidului, şi uite aşa se scuză pedeliştii că Monica Iacob-Ridzi e iar în forul de conducere al PDL Hunedoara. Preşedinte interimar a fost desemnat deputatul Viorel Arion.


Apărătorul deputatei Monica Iacob-Ridzi afirmă că Raportul CE nu e actualizat

Avocatul Alexandru Chiciu, unul dintre apărătorii deputatei Monica Iacob-Ridzi, susţine că "Raportul CE este neactualizat şi analizează eronat situaţia de fapt", referindu-se stric la "aşa-zisa blocare în Parlament a dosarului Ridzi", despre care a scris presa.

Avocatul Chiciu, fost procuror la DNA, invocă două argumente. Pe de o parte, "împrejurarea că DNA a solicitat după şase luni de la începerea urmăririi penale în cauză o percheziţie informatică faţă de Monica Iacob-Ridzi, aflată, în februatie 2010, în a şaptea lună de sarcină, este o împrejurare obiectivă ce nu îi poate fi în nici un fel imputată doamnei ministru. De asemenea, existenţa problemelor de sănătate legate de sarcină (şi confirmate de acte medicale aflate în posesia DNA) ar fi încă un element obiectiv, care exclude orice intenţie de blocare a unei anchete penale de către Monica Iacob-Ridzi".

Pe de altă parte. avocatul afirmă că "nu există nici un act sau fapt de blocare a procedurilor parlamentare la nivelul Camerei Deputaţilor legate de procedura avizului privind percheziţia informatică. Dimpotrivă, după naştere şi până la această dată, Monica Iacob- Ridzi a urmat procedurile legale ţinând de exprimarea unui punct de vedere în Parlament (aspect garantat de Constituţie într-o asemenea procedură) şi a dat curs unor activităţi de urmărire penală ce s-au desfăşurat inclusiv în săptămânile anterioare".

Monica Iacob-Ridzi reafirmă că nu înţelege în nici un mod să se prevaleze de imunitatea ministerială, să invoce chestiuni nelegale întru zădărnicirea procesului de aflare a adevărului şi precizează încă o dată că va sta la dispoziţia organelor judiciare pentru a clarifica orice elemente ţinând de faptele cercetate, mai arată avocatul Alexandru Chiciu.
Violeta Fotache

×
Subiecte în articol: special observator