Într-o acţiune deschisă la Curtea de Apel Bucureşti pentru anularea decretului prezidenţial de reînvestire a lui Daniel Morar în funcţia de şef al DNA, fostul procuror general-adjunct Gabriela Ghiţă spune că a fost victima unei înscenări judiciare (de care n-ar fi străin nici preşedintele ţării) ce ar fi fost executată de şeful DNA, Daniel Morar, "prin mijloace de terorism şi corupţie de stat".
După ce a încercat să prevină reînvestirea procurorului Daniel Morar în funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin numeroase cereri adresate CSM, Preşedinţiei şi Ministerului Justiţiei, ex-procurorul Gabriela Ghiţă, în prezent avocat, a apelat la puterea judecătorească. Trimisă în judecată în dosarul fraudării concursului pentru ocuparea funcţiilor de procurori-şefi, Gabriela Ghiţă a cerut instanţei de judecată anularea decretului de reînvestire a lui Daniel Morar în funcţie (nr. 296/12 februarie 2009), pe motiv de nulitate absolută.
În motivele învederate instanţei, Gabriela Ghiţă arată că Daniel Morar nu ar îndeplini condiţiile pentru reînvestire în materie de competenţă, aptitudini şi reputaţie. "Potrivit legii, este nedemn a fi avocat cel care a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească. Ori dacă nu poţi fi avocat în aceste condiţii, cum să poţi fi procuror-şef?", ne-a declarat Gabriela Ghiţă.
"Existau deja două hotărâri judecătoreşti româneşti de condamnare, definitive şi irevocabile. Într-una s-a constatat arestarea abuzivă, nejustificată de către Daniel Morar a lui Aurel Liviu Ciupe, pentru care statul a fost nevoit să acorde daune materiale şi morale de peste 1,3 miliarde de lei vechi. O alta priveşte interceptările telefonice din acelaşi dosar, instanţa supremă constatând că interceptarea a fost nelegală şi interpretarea probelor abuzivă. Un alt caz instrumentat de Daniel Morar, cu încălcarea drepturilor stabilite de CEDO, este cel al judecătorului Viorel Burzo", ne-a declarat Gabriela Ghiţă, precizând că l-a informat pe şeful statului sub aceste aspecte cu opt zile înainte ca Traian Băsescu să semneze decretul.
Gabriela Ghiţă susţine de altfel că Daniel Morar nu îndeplinea condiţiile legale şi morale nici atunci când a fost prima oară numit în această funcţie.
ACUZAŢII ŞI LA PREŞEDINTE
Ea arată în acţiune că preşedintele Traian Băsescu s-ar fi aflat într-un "conflict de interese" atunci când l-a reînvestit pe Morar, după ce anterior preşedintele primise de la Morar "soluţia comandată" de scoatere de sub urmărire penală în dosarul Flota. Gabriela Ghiţă mai susţine că dosarul instrumentat împotriva ei de procurorii DNA ar fi o "înscenare juridică" ce ar fi fost comandată de şeful statului, "în scopul eliminării unuia dintre procurorii care au avut relaţii de serviciu cu dosarul Flota".
Următorul termen al procesului va avea loc la 5 ianuarie 2010. De precizat că ieri, la Înalta Curte, Gabriela Ghiţă a pierdut, ca inadmisibil, recursul declarat împotriva refuzului instanţei de a restitui la DNA dosarul de fraudare a examenelor.
Citiţi scrisoarea Gabrielei Ghiţă adresată preşedintelui României
Citiţi aici răspunsul administraţiei prezidenţiale
Citește pe Antena3.ro