Dacă moţiunea de cenzură care se va dezbate mâine în Parlament va fi adoptată, USL se va prezenta la Cotroceni cu propunerea ca Victor Ponta să fie desemnat premier. Anunţul a fost făcut ieri de copreşedintele USL Crin Antonescu, acesta excluzând ipoteza unui premier tehnocrat. El a mai arătat că, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu ar accepta candidatul USL, atunci s-ar proceda la suspendarea şefului statului. „Dacă acum o majoritate în jurul USL ar propune un candidat de premier şi Traian Băsescu nu l-ar accepta, atunci procedăm la suspendare, cum e normal. Cred că, indiferent ce reguli ar pune în Constituţie domnul Traian Băsescu, această suspendare s-ar transforma în destituire”, a spus Antonescu.
USL nu are însă majoritatea parlamentară pentru a determina demiterea Guvernului Boc. Numărul minim de voturi pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură fiind de 236, Opoziţiei îi lipsesc 20 de voturi ca să-şi îndeplinească obiectivul.
Nici prea multe speranţe să apară trădători în rândul parlamentarilor Coaliţiei de guvernare nu sunt, întrucât PDL-UDMR-UNPR vor aplica aceeaşi strategie ca şi la moţiunile anterioare ţintuindu-şi reprezentanţii în bănci şi obligându-i se nu voteze. Preşedintele PC Daniel Constantin le-a cerut însă senatorilor şi deputaţilor din Coaliţia de guvernare să rupă tăcerea şi să îşi exprime votul. „Facem un apel încă o dată la cei care mai au o minimă decenţă să vină să-şi exprime votul şi să-şi exprime mesajul pe care electoratul le-a transmis atunci când i-a votat să-i reprezinte în Parlamentul României”, a declarat Constantin. „Dacă decid încă o dată să asculte de decizia de partid de a sta în băncile Parlamentului, vor arăta încă o dată că nu îşi onorează funcţia şi nu îi reprezintă în niciun fel pe cei care au decis ca ei să fie reprezentanţii aceastora în Parlament”, a explicat acesta.
Copreşedintele USL Crin Antonescu le-a cerut şi tuturor celor afectaţi de Codul Muncii propus de Guvern să suţină public moţiunea de cenzură care se va dezbate mâine şi să participe la mitingurile organizate de sindicate. „Într-un mod special facem apel la o susţinere publică din partea celor direct interesaţi, a sindicatelor, patronatelor, tuturor categoriilor de angajarori şi angajaţi afectaţi şi la susţinere publică în dezbaterile de până atunci (miercuri – n.n.) din partea tuturor celor care consideră că mai are rost în România să existe Parlament, stat de drept şi minime elemente democratice”, a declarat ieri Crin Antonescu. Mai mult, liderul liberal a anunţat că el şi Victor Ponta vor participa la aceste demonstraţii, mitinguri sau întâlniri care vor precede dezbaterea din Parlament.
Sindicatele cheamă românii la Parlament
Cele cinci confederaţii sindicale se pregătesc să iasă în stradă mâine, pe 16 martie, şi cheamă în ajutor toţi românii care nu sunt de acord cu noul Cod al muncii. Sindicaliştii vor organiza un miting la Bucureşti, în Piaţa Constituţiei, între orele 12:00 şi 19:00, împotriva proiectului de Cod al Muncii pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului. Liderii sindicali cer în primul rând renunţarea la intenţia de desfiinţare a contractului de muncă pe perioadă nedeterminată şi a contractelor colective de muncă la nivel naţional şi pe ramură, solicitând Guvernului să adopte măsuri urgente care să stopeze scăderea nivelului de trai şi a puterii de cumpărare. Şi feroviarii anunţă grevă de avertisment pe 16 martie, când trenurile nu vor circula timp de două ore.
Sindicaliştii de la Federaţia Mişcare Comercial au anunţat grevă de avertisment, ziua fiind aleasă în semn de solidaritate cu celelalte confederaţii sindicale, conform preşedintelui Federaţiei Mişcare - Comercial, Gheorghe Frăţică. Greva de avertisment va fi organizată între orele 7:00 şi 9:00, motivul protestului fiind faptul că nu au fost semnate contractele de muncă la CFR Călători şi CFR Infrastructură.
• Diana Scarlat