Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat, la Radio Romania Actualitati, ca societatea Cupru Min a fost scoasa la vanzare pentru ca era "complet neprofitabila" si ca statul nu avea posibilitatea sa exploateze zacamantul de cupru.
"A fost scoasa la vanzare o companie complet neprofitabila, iar statul a reusit sa vanda Cupru Min prin licitatie deschisa", a afirmat Ungureanu.
Citeste si Ministerul Economiei: Evaluarea Cuprumin nu a tinut cont de valoarea zacamantului de la Rosia Poieni pentru ca acesta nu se privatizeaza
"In ultimii 20 ani, nu a existat companie gestionata de stat in domeniul minier care sa fi fost profitabila, sunt pompe care absorb bani din buget pentru a le tine la suprafata. Daca eliminam subventiile si arieratele, constatam ca nu sunt in niciun fel profitabile. Incetul cu incetul, statul s-a necajit subalimentandu-le financiar, oferindu-le iluzoriu posibilitatea investitiei straine care nu a prea venit, iar privatizarea lor, destul de dificila altminteri, nu incepe astazi, ci a inceput cu mult timp inainte, in anii '90. Presupunand ca am fi facut o enorma investitie, de ordinul miliardelor de euro sau dolari, noi am fi creat un deficit enorm", a spus Ungureanu, la postul public de radio.
Intrebat care sunt investitiile asumate de cumparator, premierul a aratat doar ca nimeni nu cumpara pentru a vinde mai departe, dar a nuantat imediat.
"Nimeni nu cumpara ceva doar ca sa aiba sau ca sa vanda mai departe. Bun, pot sa vanda mai departe, fara discutie, dar la capat se afla un profit, pentru ca altfel sunt bani aruncati la gunoi", a afirmat Ungureanu.
El a sustinut ca pretul de vanzare a Cupru Min a fost "foarte bine consolidat, pe o evaluare precisa" si ca statul nu ar fi avut oricum capacitatea de a exploata societatea in lipsa tehnologiei si a investitiilor necesare.
Potrivit premierului, Cupru Min este si o companie izolata economic, deoarece minereul extras ar fi trebuit sa ajunga la Zlatna, la o uzina intre timp distrusa si vanduta la fier vechi.
Intrebat unde o sa ajunga minereul in aceste conditii, premierul a raspuns ca "o sa aiba grija investitorul, ca are tot interesul pentru asta".
El a aratat ca statul va incasa redevente de la Cupru Min, dar nu a putut indica suma care ar urma sa fie astfel varsata la buget, sustinand ca trebuie vazut planul de exploatare al cumparatorului.
"In acest moment este un contract de privatizare, care va fi planul de business va fi altceva", a spus Ungureanu.
Despre acordul privind exploararea si exploatarea gazelor de sist, primul ministru a precizat ca este vorba despre "un acord petrolier" si ca "ce se intampla acolo este doar o prospectare".
"Ce este in Monitorul Oficial este un text de HG care contine aprobarea pe acordul petrolier. Totul este intr-o faza foarte incipenta de prospectare, o sonda introdusa in preajma presupusului zacamant. Daca exista zacamantul si posibilitatea ca tehnologia prezenta sa valorifice acel zacamant, la acel moment lucrurile se vor schimba. Evitam sa ne aducem aminte ca aceste lucuri nu sunt noi. Exista o HG din 9 decembrie 2004, in care pentru un perimentru din Barlad, s-a incheiat un acord petrolier. Noi nu vorbim desper lucruri noi ", a spus Ungureanu.