x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Năstase şi Melinescu, trimişi in judecată

Năstase şi Melinescu, trimişi in judecată

de Mara Raducanu    |    01 Iun 2007   •   00:00

Fostul premier Adrian Năstase şi Ioan Melinescu, ex-preşedintele Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, au fost trimişi ieri in judecată de procurorii anticorupţie, in legătură cu depunerea unei sume de bani de către Tamara Cernasov in contul Danei Năstase.

Potrivit unui comunicat transmis ieri de DNA, Năstase este acuzat de dare de mită, iar Ioan Melinescu, de sustragere de distrugere in inscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii. Potrivit sursei citate, in cursul lunii noiembrie 2000, Melinescu, in acea perioadă membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat, cu sprijinul deţinătorului şi al invinuitului Ristea Priboi, pe deputatul Adrian Năstase, comunicăndu-i că, in cadrul instituţiei in care işi desfăşura activitatea, se află in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare avănd ca obiect depunerea in numerar a unui sume de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - , avănd ca titular pe soţia sa, Daniela Năstase. Profitănd de ocazie, Melinescu i-a promis lui Năstase că va bloca lucrarea pănă după alegerile din decembrie 2000, nu inainte de a-i sugera acestuia că dosarul cu pricina trebuie să dispară.

PLAN. După numirea sa in funcţia de prim-ministru al Romăniei, la data de 28 decembrie 2000, Adrian Năstase a semnat o hotărăre prin care Melinescu Ioan a fost numit in funcţia de preşedinte al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. Atunci au fost revocaţi din funcţie fostul preşedinte Cucu Adrian şi unul dintre membrii Plenului. Verificările cu privire la provenienţa sumei de 400.000 USD ajunsă in contul Danielei Năstase au stabilit că veniturile nu justificau suma depusă. Conform unui contract de vănzare-cumpărare anexat de depunător reieşea că suma de 400.000 USD, depusă in numerar, provenea din vănzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara. La data de 18 ianuarie 2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia Lucrării nr. S3439/1999

×
Subiecte în articol: observator nastase melinescu