x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nebuni, cai şi regine pe băncile şcolii. Şahul ar putea ajunge disciplină obligatorie (VIDEO)

Nebuni, cai şi regine pe băncile şcolii. Şahul ar putea ajunge disciplină obligatorie (VIDEO)

14 Mar 2012   •   13:07
Nebuni, cai şi regine pe băncile şcolii. Şahul ar putea ajunge disciplină obligatorie (VIDEO)

Federatia Romana de Sah a anuntat, astazi, printr-un comunicat, ca s-a intrunit numarul necesar de semnaturi pentru adoptarea de catre Parlamentul European a Declaratiei Scrise privind inroducerea sahului in scolile din Romania.

Declaratia Scrisa 50/2011 a fost infiintata la 30 noiembrie 2011 si pentru a fi aprobata era nevoie ca pana joi in sesiunea parlamentara, care se desfasoara zilele acestea la Strasbourg, sa colecteze semnaturile a cel putin jumatate plus unu dintre membrii Parlamentului European, lucru care s-a realizat ieri (n.r. - marti).

S-au strans 30 de semnaturi ale parlamentarilor romani pentru ca declaratia privind introducerea sahului in sistemul de invatamant in UE sa fie aprobata de Parlamentul European, anunta Mediafax. In sesiunea de marti, trei europarlamentari romani, Monica Macovei, George Becali si Rares Niculescu si-au declarat sustinerea pentru acest act.

Acest document a fost initiat de catre Federatia Europeana de Sah si Fundatia Kasparov si a fost sprijinit de catre FR Sah prin presedintele Constantin Dumitriu, fost europarlamentar.

Tarile care fac parte din comunitatea europeana vor trebui sa acorde atentia cuvenita acestui program in cadrul proiectelor privind sportul, si sa asigure finantarea suficienta a acestuia incepand din 2012. Totodata, Comisia Europeana este invitata sa ia in considerare rezultatele studiilor disponibile, referitoare la efectele acestui program asupra dezvoltarii copiilor.

Sahul este vazut ca ''un sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale si poate sprijini coeziunea sociala si contribui la obiectivele politicilor, cum ar fi integrarea sociala, combaterea discriminarii, reducerea ratelor criminalitatii si chiar combaterea diferitelor dependente''.

De asemenea, se considera ca sahul, indiferent de varsta copiilor, poate ameliora concentrarea, rabdarea si persistenta acestora si poate dezvolta in ei simtul creativitatii, al intuitiei, al memoriei, precum si abilitati analitice si decizionale, dezvolta hotararea, motivatia si fair-play-ul.

×