x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nici mămăliga nu mai este sigură?

Nici mămăliga nu mai este sigură?

de Anca Aldea    |    26 Oct 2007   •   00:00
Nici mămăliga nu mai este sigură?
Sursa foto: Marin Raica/

Invitat la Bucureşti să vorbească despre pericolele organismelor modificate genetic (OMG), profesorul Gilles-Eric Seralini de la Universitatea Caen din Franţa a insistat asupra promovării agriculturii ecologice in Romănia, ca stat tănăr membru al UE, o Uniune care are la ora actuală cea mai restrictivă legislaţie privind OMG.


Invitat la Bucureşti să vorbească despre pericolele organismelor modificate genetic (OMG), profesorul Gilles-Eric Seralini (foto) de la Universitatea Caen din Franţa a insistat asupra promovării agriculturii ecologice in Romănia, ca stat tănăr membru al UE, o Uniune care are la ora actuală cea mai restrictivă legislaţie privind OMG.

Expert in biologie moleculară, preşedinte ştiinţific al Comitetului de Cercetare şi Informare Independentă de Inginerie Genetică şi autor al mai multor studii anti-OMG (considerate controversate de unele organisme autorizate din Europa), profesorul nu s-a arătat tentat să consume mămăligă din mălai romănesc inainte de o testare in laborator, "care nu costă decăt căţiva euro". "Nu vrem să fim consideraţi cobai", a spus Seralini la inceputul discursului. Aproximativ 80% din europeni sunt anti-OMG, iar agricultura ecologică pare să fie singura noastră şansă, potrivit specialistului, care a recunoscut că agricultura fără chimicale este mult mai scumpă, la produsele ei avănd acces un număr redus de oameni.


STUDII. Profesorul a vorbit la timpul prezent despre culturile de soia modificată genetic care ar exista la ora actuală in Romănia şi a incurajat statul romăn să insiste pe lăngă marile companii producătoare de pesticide să facă publice studiile legate de OMG introduse pe piaţa noastră. Seralini l-a informat pe reprezentantul Ministerului Mediului asupra existenţei, cel puţin la compania Monsanto, a unor studii legate de testele de laborator făcute pe OMG. Aceste teste sunt ţinute la secret, dar Bucureştiul ar trebui să insiste pentru publicarea lor. In context, Seralini a amintit că lipsa de informare i-a făcut şi pe senatorii romăni să voteze acum două zile pentru introducerea OMG in ţara noastră.

×
Subiecte în articol: verde!