x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicolae Căbulea, la intrarea în PICCJ: Ieri am fost să văd de ce sunt acuzat, azi voi da declaraţii

Nicolae Căbulea, la intrarea în PICCJ: Ieri am fost să văd de ce sunt acuzat, azi voi da declaraţii

de Mediafax    |    09 Aug 2012   •   11:23
Nicolae Căbulea, la intrarea în PICCJ: Ieri am fost să văd de ce sunt acuzat, azi voi da declaraţii

Secretarul de stat Nicolae Cabulea, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica, s-a prezentat la Parchetul instantei supreme, el declarand la intrare ca miercuri a fost sa vada de ce este acuzat, iar joi a venit pregatit si va face declaratii.

"Am venit (miercuri, n.r.) sa va de ce sunt acuzat, in primul rand, si astazi o sa fac declaratii. M-am pregatit, am luat un avocat", a spus Cabulea.

Intrebat daca a tinut locul ministrului de Interne Ioan Rus cand a fost trimisa, in 2 august, adresa de la Ministerul Administratiei si Internelor catre Curtea Constitutionala, Cabulea a spus ca este adevarat, precizand ca despre acest lucru va da declaratii la finalul audierii sale.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) s-a sesizat cu privire la o comunicare suplimentara facuta de seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Constantin Manoloiu, care a fost trimisa de Ministerul Administratiei si Internelor Curtii Constitutionale si in care spunea ca nu-si poate asuma cifra alegatorilor, dupa ce informase CC ca aceasta este de peste 18,2 milioane.

Procurorii ii cerceteaza pentru abuz in serviciu contra intereselor publice pe chestorul de politie Constantin Manoloiu si pe secretarul de stat Nicolae Cabulea, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica din MAI.

Ioan Nicolae Cabulea ar fi dispus in 1 august ca seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor sa intocmeasca actul oficial conform caruia MAI nu-si poate "asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente". De asemenea, in 2 august, Cabulea a semnat adresa oficiala catre Curtea Constitutionala prin care a transmis inscrisul mentionat, "care a fost intocmit din dispozitia sa, prin incalcarea legislatiei in materie", potrivit procurorilor.

"Incalcarile dispozitiilor legale in materie sunt evidente, intrucat potrivit art.5 din HG 682/07.07.2012, Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, selecteaza si prelucreaza datele privind cetatenii cu drept de vot, tipareste si pune la dispozitia primarilor listele electorale permanente actualizate, in doua exemplare, si copii de pe acestea, in 3 exemplare, iar invinuitul Ioan Nicolae Cabulea, chestor principal de politie, secretar de stat, sef al Departamentului ordine si siguranta publica din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor a facut parte, pe intreaga desfasurare a referendumului national, din Comisia Tehnica Centrala infiintata prin hotararea Guvernului Romaniei sus-mentionata", preciza Parchetul instantei supreme.

Prin comunicarea din 2 august, chestorul Constantin Manoloiu "a urmarit sa invalideze listele electorale permanente actualizate si comunicate, privind numarul de cetateni cu drept de vot, incalcand cadrul legislativ aplicabil in materia referendumului care reglementeaza expres atributiile ce revin institutiei pe care o conduce", sustin procurorii.

Ioan Nicolae Cabulea a fost si miercuri la Parchetul instantei supreme, procurorii prezentandu-i acuzatiile. Secretarul de stat nu a fost audiat miercuri, el solicitand sa dea declaratii in prezenta unui avocat.

Parchetul instantei supreme verifica daca listele electorale permanente pentru referendum si inscrisurile transmise Curtii Constitutionale contin date nereale "de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor", a anuntat, miercuri, Ministerul Public.

Procurorii i-au audiat, marti, in acest dosar, in calitate de martori, pe directorul adjunct al Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Daniel Gheorghe, si pe presedintii Autoritatii Electorale Permanente si Institutului National de Statistica, Ana Maria Patru si Vergil Voineagu.

Adresa din 2 august emisa catre Manoloiu Constantin si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale continea comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si preciza ca Ministerul Administratiei si Internelor "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente".

La data de 2 august, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate (Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta), Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei si pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie.

Ulterior, Curtea Constitutionala, pentru a nu mentine aceasta stare de instabilitate o perioada de timp atat de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunta ca decizia cu privire la referendum va fi luata in 31 august.

Totodata, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a fost sesizat cu privire la falsificarea unor inscrisuri oficiale transmise de Curtea Constitutionala catre Guvern. In acest caz, o persoana fizica a inaintat PICCJ o plangere penala sub aspectul comiterii infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale, ca urmare a transmiterii de adrese contradictorii de Curtea Constitutionala catre Guvern.

×