Nicolae Şt. Noica a împlinit 70 de ani. Frumoasa vârstă a trecut-o plin de energie fiind angajat în derularea a numeroase proiecte din domeniile în care excelează. Şi astea nu sunt puţine: “şantierele” inginerului constructor se întind pe o plajă care dă dimensiunea de tip renascentist a profesorului, editorului, istoricului, gânditorului, omului politic, cetăţeanului implicat puternic în viaţa României.
Nicolae Şt. Noica performează de decenii în toate aceste domenii, abordarea lor neînsemnând risipire ci afirmarea unor idei noi, aducerea de aer prospăt, limpezimea pe care o degajă activitatea trepidantă a intelectualului desăvârşit.
M-am întrebat de unde se alimentează acest motor fără odihnă care finalizează, lucru rar pe meleagurile noastre, numai produse de o calitate remarcabilă.
Răspunsul îl dau cei care îl cunosc pe omul care se impune prin calitatea ideilor, ordonarea expunerii, tăria mesajului: “maşina Noica” funcţionează cu înalt randament pe baza profesionalismului. Într-o perioadă de transformări confuze, asemenea personalităţi, cum este cea a profesorului Noica, sunt menite să redea sens pozitiv mişcărilor dezordonate, să trezească mândria pentru valorile neamului românesc aflate sub loviturile bine ţintite ale unor factori dizolvanţi. Nicolae Noica s-a pus stavilă prin opera ştiinţifică, lucrarea inginerească, cuvântul tipărit, decizia ministerială şi CREDINŢA acestor demolatori care lovesc în istoria neamului, construiesc un prezent confuz pe care nu se poate aşeza viitorul.
Îngemănarea calităţilor spiritului mereu viu care iradiază forţă şi înţelepciune este relevată de volumul omagial inclus organic în seria “Profesioniştii noştri”, editată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita. Această galerie de profesionişti, ajunsă acum la al 14-lea volum, prin lucrarea dedicată lui Nicolae Şt. Noica, la 70 de ani, reprezintă o parte a efortului de înalt patriotism pe care îl depune Arhiepiscopia Covasnei şi Harghitei de menţinere a focarului românismului într-o zonă de potrivnicie afişată.
Lansarea volumului la Banca Naţională a României are şi ea semnificaţii de remarcat. Banca Naţională s-a impus în ultimele două decenii şi jumătate ca o instituţie ce-şi completează rolul ei de ancoră a stabilităţii cu o diversitate de misiuni culturale şi de recuperare a simbolurilor naţionale. La multe din aceste proiecte, dirijate discret de Guvernatorul BNR, academicianul Mugur Isărescu, este parte sau actor principal Nicolae Noica.
Volumul “Nicolae Şt. Noica la 70 de ani” se constituie într-o bibliotecă intrinsecă în care regăsim aprecierile a numeroşi oameni de cultură, erarhi, constructori, ziarişti la adresa modelului care, mereu cu modestie, nu-şi uită profesorii, mentorii, înaintaşii.
_________________
Conştiinţa misionară a Domnului Nicolae Noica îmbină evlavia curată a omului credincios, cu lucrarea responsabilă pentru binele comun, recunoştinţa faţă de realizările şi năzuinţele înaintaşilor noştri şi sentimentul datoriei morale de a le urma exemplu şi a contribui la împlinirea lor.
P.F.P.P. + DANIEL
Profesorul Noica trudeşte scriind. Dar scrie după ce “scormoneşte” în arhive, de unde scoate la lumină, pentru un public larg, valori ce fac parte din patrimoniul naţional, ale căror semnificaţii le descifrează în folosul generaţiilor de astăzi. De acolo, din arhive, cu pricepere şi cu talent, scoate continuu detalii semnificative legate de construcţii monumentale, de personalităţi de seamă ce au dovedit o profundă vocaţie pentru lucru bine făcut.
Academician Mugur ISARESCU