Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat joi, despre instituirea controlului judiciar în cazul său în locul arestului preventiv, că s-a făcut dreptate.
"Eu cred că s-a făcut dreptate, în sfârşit, vizavi de această măsură abuzivă pe care a luat-o DNA Bucureşti, aceea de a mă percheziţiona cu mascaţii de ieri dimineaţă începând de la şapte şi jumătate, de a-mi da mandat de aducere cu sirene până la Bucureşti, de a-mi da mandat de reţinere pentru 24 de ore aici la DNA, deci toată procedura era pregătită dinainte, atât pentru mine, cât şi pentru directorul RAJDP Gâmbuţeanu", a declarat Constantinescu la ieşirea din sala de judecată.
El a adăugat că a invocat şi starea de sănătate, pentru că procurorii DNA Bucureşti nu au luat în calcul starea sa de sănătate, deşi a depus o copie după documentele şi analizele privind diagnosticul de cancer la prostată şi va trebui să ceară DNA aprobarea să plece pentru a se trata în străinătate, deoarece are interdicţia de a părăsi România.
"Abia seara, la ora 17:00, am aflat care sunt aşa-zisele abuzuri în serviciu. Aşa-zisele refuzuri ale Curţii de Conturi au fost interpretări abuzive ale unor corespondenţe care s-au făcut între Regia de Drumuri, Consiliul Judeţean şi Curtea de Conturi. (...) Acel Turbatu (...) este singurul investitor din România căruia i-am eliberat în 2007 şi certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie, fără să-i pretind absolut nimic, el spunând că vrea să facă un parc eolian. Dacă nu voiam să-i eliberez, nu-i eliberam", a spus Nicuşor Constantinescu despre denunţul lui Marian Turbatu.
Preşedintele CJ Constanţa a precizat că a fost reţinut pe nedrept pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, deoarece nu reprezintă un pericol social.
"Am stat pe nedrept în arest pentru că eu nu reprezint pericol social, eu sunt reprezentantul a 750.000 de cetăţeni care m-au votat de trei ori în judeţul Constanţa şi în Dobrogea. Această înjosire şi jignire a mea este gravă şi pentru că este făcută şi pentru cei care m-au ales în trei mandate", a mai spus Nicuşor Constantinescu.
Tribunalul Bucureşti a decis joi instituirea controlului judiciar pentru preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia.
Magistraţii TB au mai hotărât joi emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele directorului Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, reţinut şi el miercuri de DNA.
Decizia poate fi atacată cu apel de procurorii anticorupţie.
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut miercuri de procurorii DNA, fiind acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2011 - 2013, Nicuşor Constantinescu a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii.
Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi.
Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui CJ Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi.
Controlul programat în cursul anului 2013 nu s-a putut efectua datorită dispoziţiilor exprese ale preşedintelui CJ Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.
De asemenea, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.