Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de judecătoarea Daniela-Mariana Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, suspectată de luare de mită şi complicitate la şantaj.
Potrivit anchetatorilor, în intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 martie 2014, inculpatul Constantin Gavril Babiuc, în mod direct şi indirect, cu sprijinul magistraţilor de la Judecătoria Rădăuţi Daniela-Mariana Prandea, Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuţă şi a procurorului şef la Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu, a exercitat presiuni, făcând uz de prerogativele funcţiilor deţinute, pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi.
Concret, în contextul unei acţiuni civile în rectificare, direcţionată spre judecare inculpatei Daniela-Mariana Prandea, în intervalul 2011-2014, aceasta din urmă acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie, pentru a tergiversa soluţionarea cererii respective. Prin acesta s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului, pentru ca acesta din urmă să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze în acest sens o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă.
Pe 22 februarie, în schimbul neîndeplinirii de către Daniela Prandea a atribuţiilor de serviciu, în sensul tergiversării judecării dosarului respectiv, inculpatul Constantin Gavril Babiuc i-a promis acesteia, prin intermediul lui Bogdan Bărbuţă, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia, pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 - începutul lunii august 2014.
În timpul controlului judiciar, judecătoarea Prandea trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată, să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.
De asemenea, judecătoarea are obligaţia să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect cu inculpaţii, suspecţii şi martorii din dosarul de urmărire penală în care este cercetată şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.