x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O lege așteptată: bătăușii „domestici”, opriți direct de polițiști

O lege așteptată: bătăușii „domestici”, opriți direct de polițiști

10 Ian 2017   •   17:11
O lege așteptată: bătăușii „domestici”, opriți direct de polițiști
Sursa foto: miriam-doerr/Getty Images/iStockphoto

Mai multe ONG-uri au cerut luni Guvernului, într-o scrisoare deschisă, adoptarea unor măsuri urgente pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puţin o dată în viaţă.

„Măsurile pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice din programul de guvernare includ acţiuni îndelung aşteptate şi urgent necesare cum este înfiinţarea centrelor de criză pentru victimele violului şi au o orientare generală corectă. Ele omit, totuşi, armonizarea legislativă obligatorie cu prevederile Convenţiei de la Istanbul”, arată organizaţiile neguvernamentale care alcătuiesc Reţeaua de prevenire şi combatere a violenţei împotriva femeilor (Reţeaua VIF), Reţeaua „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală" şi Coaliţia pentru Egalitate de Gen. Este vorba de Convenţia Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice care a intrat în vigoare în România începând cu data de 1 septembrie 2016. În baza acesteia trebuie operate modificări legislative de substanță, precum ordinul de interdicţie emis de poliţie şi sesizarea din oficiu a cazurilor de violenţă domestică, mai exact eliminarea obligaţiei victimei de a face plângere prealabilă împotriva agresorului domestic.

Alte măsuri care trebuie adoptate se referă la monitorizarea agresorului faţă de care s-a emis un ordin de protecţie şi proceduri transparente ale poliţiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, responsabilizarea agresorului, crearea a cel puţin un adăpost specializat pentru victimele violenţei în familie în fiecare judeţ. 

ONG-urile afirmă că Ministerul Finanţelor, prin fostul ministru Anca Dragu, a respins alocările bugetare pentru Programele de Interes Naţional în domeniul violenţei în familie şi egalităţii de şanse, chiar în contextul în care Comisia Europeană dedică anul 2017 eliminării violenţei împotriva femeilor

Scrisoarea deschisă a fost transmisă premierului Sorin Grindeanu, ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, ministrului Justiţiei, Florin Iordache, şi ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. 

×