x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: "Părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I chiar dacă au cinci ani"

Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: "Părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I chiar dacă au cinci ani"

23 Feb 2012   •   09:38
Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: "Părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa I chiar dacă au cinci ani"

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca recenzarea copiilor de sase si sapte ani s-a incheiat. Despre curicula pentru clasa pregatitoare, Oana Badea a spus ca este realizata si ca va intra in dezbatere publica in martie.

"Clasa pregatitoare nu este o sperietoare, clasa pregatioare este in interesul copiilor", a declarat secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea.

"153 de mii de pagini web fac referire la abandonul scolar in tara noastra. Lipsa de investitii in educatia timpurie a dus la un rezultat pe care Romania nu si-l doreste. 22 de state europene stabilesc inceperea scolii la 5-6 ani. Romania ar fi al 8-lea stat care opteaza pentru aceasta varsta. Aproximativ 20% din copiii cu varste cuprinse intre 3-6 ani nu calca nici macar o zi la gradinita. Statul trebuie sa se ingrijeasca de acesti 20 la suta", a explicat secretarul de stat Oana Badea.

"Legea 1 pe 2011 spune ca invatamantul preuniversitar debuteaza cu clasa pregatitoare si ca se face in jurul varstei de 6 ani, dupa anul acesta trebuie sa devina regula. Exceptiile la aceasta lege sunt reglementate de lege, nu pot fi in afara cadrului legal. In interes educational, un copil poate fi inscris direct in clasa doua, daca este in interesul lui educational, daca are abilitati exceptionale", a mai precizat Badea.

Cu doar cateva zile inainte de inceperea inscrierilor in clasa pregatiroare si in clasa I, secretarul de stat in Ministerul Educatiei sustine ca recensamantul pentru copiii de sase si sapte ani a fost finalizat si ca urmeaza sa fie centralizat.

"Se pot ajusta datele planului de scolarizare, dar nu se poate trece peste capacitatea de cuprindere a unitatii scolare. Copiii vor avea acelasi invatator de la clasa pregatitoare, pana la clasa a IV-a. Exista si aceasta etapa in metodologie, in care se pot ajusta planurile cu cirfa de scolarizare. Exista insa un criteriu: capacitatea fizica a spatiului", a explicat Badea.

Planurile de scolarizare in cazul unitatilor de invatamant in care exista concurenta mare la inscrierea in clasa pregatitoare sau la clasa intai se pot ajusta, fara a depasi capacitatea acelei scoli, a asigurat secretarul de stat.

Potrivit acesteia, la scolile unde exista concurenta mare la inscriere, in prima etapa, vor fi acceptati copiii arondati acelei unitati scolare, iar in a doua etapa de inscriere, acolo unde raman locuri, scolile ar putea impune criterii de departajare.

"Exista in calendar prevazuta o data in care scoala trebuie sa afiseze criteriile de departajare", a spus reprezentantul MECTS.

Secretarul de stat a mai spus ca, daca in anii trecuti nu exista un calendar "transparent" al inscrierilor, pentru anul 2012-2013 metodologia prevede clar etapele de inscriere.

Oana Badea a explicat ca Legea Educatiei Nationale da posibilitate parintilor sa-si inscrie copiii in clasa I chiar daca au cinci ani, daca reusesc sa treaca evaluarea psihosomatica.

Copiii care implinesc sapte ani pana la 31 august vor putea fi inscrisi in clasa I indiferent daca au fost la gradinita.

Copiii care implinesc sase ani pana la 31 august se pot inscrie in clasa I daca la solicitarea parintelui frecventeaza in anul scolar 2011-2012 grupa mare pregatitoare sau poate fi inscris in clasa I chiar daca nu frecventeaza grupa mare sau pregatitoare, dar evaluarea expertilor atesta ca cel mic are capacitatea de a merge la scoala.

Totodata, copiii care implinesc sase ani pana la 31 august se pot inscrie in clasa pregatitoare chiar daca nu frecventeaza grupa mare sau nu sunt evaluati de experti.

Potrivit metodologiei in vigoare, copiii care vor avea sase ani impliniti intre 1 septembrie 2012 si 31 decembrie 2012 se pot inscrie in clasa pregatitoare daca evaluarea expertilor atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a acestuia sau se pot inscrie la gradinita in grupa mare.

Liderii sindicali din educatie au fost invitati saptamana viitoare la discutii privind subiectul introducerii clasei pregatitoare.

"Incepand de astazi lansam invitatiile pentru liderii sindicali din invatamantul preuniversitar. Saptamana viitoare va avea loc intalnirea Ministerului Educatiei cu acestia pe tema clasa pregatitoare, implementarea clasei pregatitoare incepand cu anul scolar 2012 - 2013", a declarat Oana Badea.

In ceea ce priveste instituirea Tel Verde pentru inscrierea la clasa pregatitoare si clasa I, ea a mentionat ca au fost inregistrate 9.534 de apeluri.

Potrivit Oanei Badea, la nivelul tarii au fost realizate 775 de centre pentru evaluarea psihosomatica si au fost postate pe site-urile inspectoratelor scolare unitatile de invatamanmt si strazile arondate ale acestora.

×