x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Octavian Hărşeu, audiat in instanţă

Octavian Hărşeu, audiat in instanţă

de Violeta Fotache    |    08 Iun 2007   •   00:00
Octavian Hărşeu, audiat in instanţă

Consilierul diplomatic la Ambasada Romăniei din Irak, Octavian Hărşeu, a depus ieri mărturie in faţa magistraţilor care judecă procesul privind răpirea celor trei jurnalişti romăni la Bagdad, secţiunea Mohamad Munaf.

Consilierul diplomatic la Ambasada Romăniei din Irak, Octavian Hărşeu, a depus ieri mărturie in faţa magistraţilor care judecă procesul privind răpirea celor trei jurnalişti romăni la Bagdad, secţiunea Mohamad Munaf (foto).

Reamintim că, pentru implicare in răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci, procurorii romăni i-au trimis in judecată in acelaşi dosar pe sirianul Omar Hayssam şi pe partenerul său de afaceri Mohamad Munaf. Cauza a fost insă disjunsă, avănd in vedere reţinerea lui Munaf in Irak, astfel că cei doi sunt judecaţi separat. In procesul lui Munaf, jurnalistul Ovidiu Ohanesian a cerut de mai multe ori ca Octavian Hărşeu să fie audiat, afirmănd despre el că acesta este ofiţer SIE şi că poate oferi informaţii importante. Â

POVESTE. In faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, Octavian Hărşeu a spus că, in virtutea funcţiei pe care o indeplineşte in cadrul Ambasadei din Bagdad şi datorită faptului că este vorbitor de limba arabă, el insoţeşte ambasadorul la toate intălnirile cu autorităţile acestui stat. El a povestit despre eforturile ambasadei noastre pentru eliberarea jurnaliştilor şi a precizat că pe parcursul negocierilor a tradus simultan discuţiile dintre ambasadă şi grupul care a pretins că i-a răpit pe jurnaliştii romăni. Diplomatul a precizat că Mohamad Munaf a fost cerut de autorităţile americane pentru a fi audiat chiar in seara eliberării jurnaliştilor, fiind insoţit de un echipaj de pază din ambasadă, care l-a şi adus inapoi. A doua zi insă, inainte de plecarea spre Romănia, figura s-a repetat: Munaf a fost din nou cerut pentru audieri de americani, insoţit ca in seara precedentă. Numai că el nu a mai fost returnat, insă Hărşeu le-a spus judecătorilor că nu cunoaşte motivele reţinerii lui de autorităţile americane. El a fost reţinut de Forţele Coaliţiei Multinaţionale din Irak, in complexul militar Camp Cropper. Procesul va continua la 26 iulie, dată pănă la care Ministerul Justiţiei este investit cu o nouă cerere de comisie rogatorie, pentru audierea prin videoconferinţă a lui Mohamad Munaf, intre timp condamnat la moarte prin spănzurare, printr-o hotărăre nedefinitivă, de Tribunalul penal central din Bagdad.

×
Subiecte în articol: observator munaf hărşeu