x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Opoziţia cere înfiinţarea unei comisii de anchetă privind tranzacţiile Daimler în România

Opoziţia cere înfiinţarea unei comisii de anchetă privind tranzacţiile Daimler în România

29 Noi 2010   •   16:51

Grupurile parlamentare ale PSD-PC şi PNL au propus înfiinţarea unei comisii de anchetă având drept scop investigarea condiţiilor de legalitate a tranzacţiilor încheiate de autorităţile publice din România cu Daimler AG, în perioada 2007-2008.

Reprezentanţii PSD, PC şi PNL au înaintat, astăzi, o cererere în acest sens Biroului Permanent al Senatului.

Potrivit proiectului de hotărâre, senatorii din Opoziţie solicită ca acestă comisie să fie compusă din nouă membri, propuşi de grupurile parlamentare, cu respectarea configuraţiei politice a Senatului.

Cei 50 de senatori care semnează solicitarea menţionează că Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a sancţionat concernul Daimler AG pentru practici comerciale ilegale, în special pentru oferirea de mită unor oficiali guvernamentali din mai multe state, inclusiv din Europa.

Ei susţin că, în perioada 2007-2008, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a achiziţionat o mie de atobuze Mercedes, o tranzacţie evaluată la aproximativ 200 milioane de euro.

Senatorii arată că, deşi, în data de 13 octombrie, Senatul a decis să solicite ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorului general Codruţa Kovesi să facă demersurile necesare pentru a obţine informaţiile de care dispune Departamentul de Justiţie al SUA referitor la acest subiect, această Cameră nu a primit un răspuns din partea acestora în termenul legal de 30 de zile.

În documentul înaintat conducerii Senatului se mai arată că, potrivit procurorului general adjunct al SUA, Gary Grindler, care a condus ancheta în cazul Daimler, Departamentul de Stat poate furniza informaţii, mărturii, declaraţii, documente şi înregistrări legate de acest subiect numai în urma unei solicitări din partea ministrului Justiţiei din România, instituţia abilitată prin Tratatul România-SUA privind asistenţa judiciară în materie penală să facă astfel de demersuri.

Conducerea Senatului a decis, luni, amânarea cu o săptămână a deciziei privind înfiinţarea comisiei de anchetă, somându-i pe ministrul Justiţiei şi procurorul general să prezinte un punct de vedere, scris sau personal.

"Am decis, la Biroul Permanent al Senatului, să amânăm cu o săptămână, pentru ca ministrul Justiţiei sau procurorul general să prezinte punctele de vedere cu privire la solicitarea care le-a fost efectuată în urmă cu mai mult de 30 de zile pe această problemă, aceştia fiind invitaţi ca peste o săptămână să se prezinte personal, în condiţiile în care nu vor trimite aceste puncte de vedere, pentru a da explicaţii", a declarat după şedinţa BP al Senatului, chestorul Ioan Chelaru, citat de Mediafax.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, în 12 octombrie, o propunere a lui Dan Voiculescu (PC) privind înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă referitoare la legalitatea tranzacţiilor încheiate între autorităţile din România şi concernul Daimler AG.

În 13 octombrie, senatorii au decis, în plen, scoaterea de pe ordinea de zi a şedinţei a proiectului de Hotărâre privind înfiinţarea acestei comisii de anchetă. Decizia de scoatere a proiectului de pe ordinea de zi a fost luată la propunerea liderului grupului senatorilor PDL, Cristian Rădulescu. Senatorul democrat-liberal a menţionat atunci că grupul său nu este împotriva unor demersuri pentru aflarea de informaţii care să ajute la stabilirea adevărului, dar că nu este nevoie de o comisie de anchetă pentru ca senatorul Voiculescu să primească răspunsurile dorite de la instituţiile statului. El a spus că senatorii PDL se asociază demersului lui Voiculescu pentru a afla respectivele informaţii, dar că înfiinţarea unei comisii de anchetă în acest sens ar arunca în derizoriu această activitate.

În schimb, senatorii au decis atunci, cu 91 de voturi "pentru", la propunerea senatorului UDMR Verestoy Attila, ca Senatul să transmită ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, o trascriere a stenogramei dezbaterilor care au avut loc pe acest subiect.

În intervenţia sa, Verestoy Attila a afirmat că grupul senatorilor UDMR nu este, în principiu, împotriva unei astfel de comisii de anchetă, dar că ministrul Justiţiei ar trebui să aibă un răgaz, anterior, ca să obţină de la procurorul general solicitarea necesară care să îi permită să se adreze Departamentului de Justiţie din SUA pentru a obţine informaţii referitor la tranzacţiile încheiate de autorităţile publice din România cu Daimler AG, în perioada 2007-2008.

×