x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu începe curăţenia. Udrişte afară, Bold pe făraş

Oprescu începe curăţenia. Udrişte afară, Bold pe făraş

de Monica Andrei Capatos    |    10 Iul 2008   •   00:00
Oprescu începe curăţenia. Udrişte afară, Bold pe făraş

Unul dintre cei mai grei oameni ai lui Băsescu şi-a dat demisia din fruntea Departamentului Infrastructură al Primăriei Capitalei. Se pregăteşte arhitectul şef.



Gheorghe Udrişte (foto stînga), directorul Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice din Primăria Capitalei şi-a dat aseară demisia din funcţia pe care o deţine încă de pe vremea cînd la şefia Capitalei se afla Traian Băsescu. Surse demne de încredere ne-au confirmat că, de cîteva zile, acesta era în procedură de verificare disciplinară. Udrişte a preferat să renunţe la post înainte de a primi verdictul pe care urma să-l afle de la primarul general, Sorin Oprescu. În aceeaşi situaţie de monitorizare a activităţii se află şi Adrian Bold (foto dreapta), arhitectul-şef al Capitalei, de la care se aşteaptă acelaşi gest înaintea prezentării raportului privind starea Bucureştiului.

PROTEJAT. Gheorghe Udrişte şi Adrian Bold au fost oamenii de încredere ai preşedintelui din Primăria Capitalei. Nimeni nu s-a putut atinge de ei. Nici măcar fostul primar general Adriean Videanu, care a avut mult de suferit la capitolul imagine din acest motiv.

Pe Gheorghe Udrişte îl leagă o prietenie veche de Traian Băsescu.  Actualul preşedinte l-a reactivat după ce a fost dat afară, pentru fapte de corupţie de la conducerea Metrorex. Udrişte a fost director al Metrorex  în perioada în care Traian Băsescu a fost ministru al Transporturilor. Imediat după ce Băsescu a ajuns primar general, Udrişte a fost numit directorul Direcţiei de Transporturi din Primăria Capitalei. Din 2001, el a coordonat toate licitaţiile privind lucrările de asfaltare, infrastructură şi Pasajul Basarab. Prin mîna lui au trecut şi concesionările principalelor artere ale Capitalei, date unor firme de casă ale PD, cum ar fi spre exemplu Golden Blitz. Tot Udrişte s-a ocupat şi de autorizaţiile de taxi şi de managementul traficului, un proiect ce nici măcar acum nu este finalizat. Lucrînd foarte mult în domeniu, a căpătat şi foarte multă experienţă, lucru recunoscut chiar şi de cei mai mari adversari ai săi.

AFACERI.
Despre Adrian Bold, arhitectul-şef al Capitalei, se poate scrie o carte. Surse demne de încredere ne-au declarat un lucru, ştiut foarte bine la nivel înalt, că Bold împreună cu soţia sa, Maria Bucur, ţin sub control tot Planul Urbanistic General al Capitalei. Nu se construieşte nimic, nu se aprobă nimic, pînă cînd lucrarea nu trece prin una din firmele celor doi. Pe arhitectul-şef al Capitalei nu l-a putut deranja  nimeni. Nici chiar Traian Băsescu, atunci cînd a venit la Primăria Capitalei. Una din primele lui declaraţii, la vremea respectivă, a fost aceea că-l va demite pe Adrian Bold. După o rundă de "negocieri", Băsescu a renunţat şi l-a păstrat în funcţie. Numele său poate fi legat de multe afaceri, una fiind Cathedral Plaza. El a eliberat în 2000 firmei Millenium SRL un aviz de urbanism pentru construirea de birouri lîngă Catedrala Sfîntul Iosif. Cinci ani mai tîrziu, a prelungit acelaşi aviz, fiind modificaţi şi indicatorii urbanistici maximi admişi, încălcînd astfel Planul Urbanistic Zonal.

×
Subiecte în articol: observator capitalei udrişte bold udri