x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu intră în priză pentru trei mandate. La anul e gata Pasajul Pipera, începe autostrada suspendată şi va epuiza stocul de borduri lăsat de Videanu

Oprescu intră în priză pentru trei mandate. La anul e gata Pasajul Pipera, începe autostrada suspendată şi va epuiza stocul de borduri lăsat de Videanu

28 Dec 2011   •   07:36
Oprescu intră în priză pentru trei mandate. La anul e gata Pasajul Pipera, începe autostrada suspendată şi va epuiza stocul de borduri lăsat de Videanu

Invitat ieri la interviurile live ale Jurnalului National, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit despre proiectele sale in lucru si de viitor, despre coabitarea cu un Consiliul General ostil, dar si despre posibilitatea de a mai candida de inca trei ori la Primarie pentru a realiza ceea ce si-a propus. "Pe mine ma interesea­za sa pot sa fac orasul asta in care m-am nascut, sa-l fac asa cum merita el sa fie. Pentru ca se poate", mar­tu­ri­ses­te Sorin Oprescu.

Le-a spus bucurestenilor ca nu va creste pretul intretinerii si nici al biletului RATB. Primul proiect gata anul viitor va fi Pasajul Barbu Va­ca­res­cu (Pipera), iar primul proiect pe care il va incepe va fi autostrada suspendata. Nu vrea sa ramana doar un vis. Ii va aduce pe chinezi si tot va fi construita. A vorbit despre amenaja­rea Raului Dambovita, despre aco­perisurile verzi, dar si depre Centrul Vechi, unde vrea sa reabiliteze si cla­di­ri­le. A terminat cadastrul verde si vrea ca de la 23 de metri patrati de verdeata pe cap de locuitor sa ajunga la 28.

Primul an, cel mai greu
Intrebat care a fost cel mai dificil mo­ment din primul mandat, primarul ge­neral a raspuns: "Momentul de in­ce­­put a fost cel mai dificil, pentru ca am gasit o serie de proiecte neter­mina­te. Un an si jumatate am incercat sa indrept proiectele astea". De alt­fel, spune ca in ciuda greutatilor din Consiliu a avut sprijinul locuitorilor: "Faptul ca zam­besc oamenii la mi­ne in­seam­na ca te accepta si au in­cre­­de­re in tine. Fara ei nu puteam sa fac ab­so­lut ni­m­ic. Am si scrisorile bu­­cu­­res­tenilor, nu crede nimeni ca le ci­tesc. Dupa se­din­tele de consiliu am te­le­fo­nul plin de mesaje de incurajare". In ceea ce priveste proiectele pe care le-a finalizat, si despre care se spu­ne mereu ca au fost incepute de Adriean Videanu sau de Traian Basescu, Oprescu a zis ca intotdeauna va recunoaste acest lucru: "Da, ce trebuia sa fac, sa lipesc acolo «in­ce­put de Basescu», «inceput de Vi­deanu» si eu nu ma ating de el? Pa­sa­jul Basarab si Arena Nationala. Ce sa zic? 20 de ani de zile nu a terminat ni­meni nimic! Am gasit 150 de metri din Pasajul Basarab. Se schimbase pro­iectul. Nu am fost de acord cu unele exproprieri antamate de predecesorul meu cu 8.000 de euro pe me­trul patrat. Am stat pe ei, asa am ter­mi­nat. O nebunie! S-au refacut toate pa­sa­jele, mai am Pasajul Muncii. Sunt multe: am terminat Bulevardul Bran­co­veanu, acolo era o lucrare lasata de sapte ani, am rezolvat su­pra­lar­gi­rea Bulevardului Nitu Vasile cu uti­li­tati si locuri de parcare. Am terminat Podul Basarab, stadionul si am in­ceput o strategie de circulatie. Aici in­tra Buzesti – Berzei si primul tronson e gata, urmeaza partea Grivitei. Am fost dat in judecata, m-au tinut in loc. Nu puteam sa distrug un patrimoniu, acolo ce a fost s-a declasat, s-a sta­bilit ce se intampla cu ele. M-au acu­zat ca vreau sa fac blocuri pe Berzei. Nu vreau sa fac nici un bloc, am expropriat 25 de metri, cat a fost ne­cesar proiectului! Daca nu ma opreau, ar fi fost gata podul de la Mihai Bravu, care acum va fi terminat in vara anului viitor, o sa stau calare pe ei acolo. Si o sa ma pre­ga­tesc cu intrarea autostrazii in Bu­cu­resti, ca a tot fost schimbat proiectul. Acum s-au decis si o sa am treaba si acolo. O sa merg in continuare cu podul de la Virtutii si patrunderea Ciurel spre A 1. Mi-au spus sa nu mai fac poduri. Nu... o sa le fac tunel. Ne apucam sa scobim Bucurestiul? Lucrarile sunt deocamdata oprite, din lipsa de bani. Am podul de la Doamna Ghica, care sta de sapte ani. M-am certat cu firma care era pusa pe mangleala. Mai am 400 de metri si acolo, o sa merg in continuare spre Splai si o sa ies in Berceni. Locuitorii din sudul Bucurestiului trebuie sa iasa spre munte in 25 de minute, sa nu mai traverseze centrul. Ma pregatesc, o sa lansez iarasi niste proiecte. Vreau o sala de concerte care sa fie gata pana la concertul Enescu, undeva langa Biblioteca Nationala. Vreau un complex cultural acolo. O sa aduc si caprioare ca sa le admire lumea de pe Bulevardul Alba Iulia".

Fara majorari la biletele RATB
Despre borduri, Oprescu spune ca a mai pus pe 125 de strazi pe care nu au fost schimbate niciodata. Pentru ca are borduri cumparate de Vi­dea­nu pana in 2022 "a dat si prima­rilor din tara, am dat de pomana". Intrebat de cititori daca va continua modernizarea spitalelor a replicat: "Acolo e sufletul meu, sase dintre ele se invart dupa soare! Am bagat 179 de milioane de euro in spitale, toate spitalele astea care sunt ridicate, updatate. Spitalul Coltea are camera alba unde se va putea face transplant de maduva".

Cat priveste facturile bu­cu­res­te­ni­lor, edilul Capitalei i-a linistit. "Costul intretinerii nu se va scumpi. As vrea ca lumea sa in­te­lea­ga ca pretul gi­ga­caloriei nu tine de mi­ne, tine de niste institutii care au fost puse acolo ca sa faca mai grea viata oamenilor. O restructurare a RADET s-ar simti clar in buzunarul ro­ma­nilor. Daca ma enervez, si astia con­tinua cu abu­zu­rile, va dau cu­van­tul meu ca eu re­nunt la incalzirea centralizata si ma duc si le pun gratuit la fiecare cate o cen­trala de apar­ta­ment. Este o gaura nea­gra!", a spus primarul Capitalei.

In privinta pretului la biletul RATB, Oprescu a fost categoric: "Pot sa plateasca amaratii astia biletul mai mare? Nu! Nu am de gand sa scum­pesc nici un bilet, oamenii vor ra­ma­ne cu gratuitati. Asa e normal sa fie!".

La finalul interviului, Sorin Oprescu i-a anuntat pe bucuresteni ca ii asteapta la Revelion in Piata Constitutiei si a incheiat cu un mesaj pentru romani: "Sa le dea Dumnezeu sanatate, sa aiba putintica rabdare si capul sus. Am mai apucat noi clipe poate la fel de grele. Eu am credinta ca lucrurile vor intra in normalitate. Avem nevoie de normalitate, cu institutii care functioneaza. Ne vom intalni de Revelioane de acum multi ani inainte".

Cainii vagabonzi
"Cu cainii, este foarte clar, excesele nu duc la nimic. Sunt si eu iubitor de catei. Le fac adaposturi pe banii mei, adica pe banii societatii civile, incerc sa fac un adapost de 5.000 de locuri, cu doctori, cu tot ce trebuie. Am cerut sprijinul primarilor de sector, am nevoie sa ma ajute sa ii adun de pe strada. Am vorbit si la marile magazine sa avem man­care la un pret mic. Important este sa ii strang de pe strada. Ma bazez pe Chiliman, care are adapost si are si tehnica din asta de prins, si pe Ontanu, care a fa­cut si el un adapost si se ocupa destul de bine. Sectorul 3... se comporta de parca ar avea zebre si nu caini. Piedone mi-a zis ca nu poate sa faca adapost, dar poa­te sa-i prinda, pe Vanghelie il intereseaza daca Sarkozy se intelege cu Merkel, iar in Secto­rul 6 Poteras e ok, face si el un efort sa stranga cainii de pe strada."

12 ani la Primarie
"Pentru alegeri mi-am pus chi­lo­tei de talbla. Eu sunt hotarat sa stau pe la Primaria Capitalei vreo 12 ani. (…) Daca oamenii vad si continua sa creada ca se pot face lucruri, o sa ma aleaga, daca nu, nu." Intrebat despre o candidatura la Presedintie, edilul a precizat: "Sa stiti ca daca mi-am facut socoteala la 12 ani, cu varsta de acum, mi-am dat seama ca romanii la momentul acela indepartat ar trebui sa isi doreasca un guru pe post de pre­se­din­te. Pe mine ma intereseaza sa pot sa fac pentru orasul asta pe care il iubesc, pentru ca se poa­te. (…) Accept sprijinul tuturor, a iesit USL si a spus ca ma sprijina, eu le-am multumit. Pe urma au inceput spe­culatiile ca o sa il am pe Mitrea sef de campanie. Nu o sa fie, eu merg cu echipa mea, care s-a dovedit castigatoare. Nu mai sunt nici bucurestenii fraieri sa ii prostesti cu punga. Nu am venit aici ca sa fac averi, nu am fost un om sarac niciodata, am o viata civilizata, fara castele in Spania", declara Sorin Oprescu

Democratia, mai scumpa ca dictatura
Intrebat despre o eventuala candidatura a Elenei Udrea, edilul a raspus: "O mare placere mi-ar face. Am mai spus: intrarea e libera, iesirea e pe branci! In principiu sunt onorat de orice contracandidat. Nu am nici o apasare, nu din nesimtire, din buna simtire, pentru ca eu nu am mintit. In mine am cea mai mare incredere! Nu imi place sa raspund cu aceeasi moneda, viata m-a invatat ca, daca nu o fac, o iau si a doua oa­ra". Despre comasarea alegerilor afirma ca: "Nu cred ca este o ma­su­ra inspirata. Democratia este mai scumpa decat dictatura". Intrebat care este relatia cu biserica, Oprescu a spus: "Nu sunt un practicant religios, dar sunt un om credincios, am can­tat si in corul bisericii, copil fiind. Eu spun Doamne ajuta! Una peste alta, simti ca e un ajutor."





×