x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pachetul legislativ al Puterii de la Roma, criticat de magistraţii italieni

Pachetul legislativ al Puterii de la Roma, criticat de magistraţii italieni

de Violeta Fotache    |    07 Iun 2008   •   00:00
Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romînia (UNJR) susţine apelul magistraţilor italieni – “Magistratura Democratica”, în favoarea respectării drepturilor omului, luînd o atitudine fermă împotriva recentei propuneri de modificare a legislaţiei promovate de puterea politică de la Roma împotriva imigranţilor.

 
INEGALITATE. Potrivit comunicatului de presă al “Magistratura Democratica”, magistraţii italieni afirmă că acest pachet legislativ încalcă, prin unele norme, nu numai Constituţia italiană, ci şi drepturi fundamentale ale omului, precum principiul egalităţii şi principiul nondiscriminării. Astfel, magistraţii italieni consideră că prevederea ca circumstanţă agravantă pentru unele infracţiuni a statutului imigrantului ilegal încalcă principiul egalităţii persoanelor în faţa legii prin aceea că pentru infracţiuni similare în care sînt urmăriţi cetăţeni italieni sau imigranţi cu statut legal aceştia din urmă sînt trataţi mai favorabil.

 
LIBERUL ACCES LA JUSTIŢIE, ÎNCĂLCAT. Magistraţii italieni consideră, de asemenea justificat, că şi liberul acces la justiţie, ca drept fundamental al omului, este încălcat, avînd în vedere costurile ridicate şi mai ales caracterul complex al procedurilor penale, împovărătoare şi prohibitive pentru imigranţii care ar putea face obiectul acestor dispoziţii adoptate de statul italian.

 
CONSECINŢE CONTRARE SCOPULUI. Magistraţii italieni îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că instituirea unor măsuri centrate doar pe statutul persoanei ­ cum ar fi legiferarea ca circumstanţă agravantă a săvîrşirii unor fapte penale de un imigrant ilegal ­ nu va stopa imigraţia ilegală şi nu va spori securitatea, ci, prin inegalitate şi ilegalitate, va duce la creşterea fenomenelor antisociale, precum şi la creşterea ponderii “muncii la negru”.


SOLICITARE. Judecătorii români consideră gestul magistraţilor italieni ca fiind “un apel la raţiune, la respectarea unor valori fundamentale ce constituie, de altfel, piatra unghiulară a Uniunii Europene. De aceea,  UNJR apreciază acest gest la justa sa valoare şi îl susţine fără rezerve”, se arată în comunicatul UNJR.

Uniunea cere tuturor autorităţilor şi instituţiilor româneşti abilitate să intervină în sensul identificării celor mai adecvate soluţii, prin colaborare cu instituţiile similare din statele membre ale Uniunii, în vederea adoptării unor măsuri constructive, cum ar fi integrarea romilor, educarea cetăţenilor români care se deplasează în ţările din Uniunea Europeană, inclusiv în Italia, explicînd avantajele statutului legal.


PUNCT DE REFERINŢĂ
. “Valorile fundamentale înscrise în Tratatul instituind Uniunea Europeană, precum libera circulaţie a persoanelor şi principiul nediscriminării, nu pot fi restrînse prin astfel de măsuri fără a se aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului şi fără a se pune în pericol însăşi raţiunea de a fi a construcţiei europene. Conduita persoanelor în cauză trebuie să constituie o ameninţare reală, prezentă şi suficient de gravă la adresa unui interes fundamental al societăţii, neputînd pot fi acceptate motivări legate de consideraţii de prevenţie generală”, arată UNJR.

×
Subiecte în articol: observator italieni