Noua formă a Legii ANI a fost găsită luni de magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) ca fiind în flagrant cu legea fundamentală a ţării.
Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) au constatat luni, în unanimitate, că este neconstituţională şi noua formă a Legii ANI, pe numele ei Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei prinunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei care va fi publicată în Monitorul Oficial. De la data publicării, decizia este general obligator şi are putere numai pentru viitor. Verdictul se comunică preşedintelui ţării, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
DEPUTAŢII ŞI SENATORII AU PICAT "TESTUL CONSTITUŢIEI"
Cu alte cuvinte, ne găsim în situaţia inedită în care deputaţii şi senatorii, puşi să repare ceva, nu reuşesc. După luni de zile de dezbateri, Parlamentul n-a reuşit să treacă "Testul Constituţiei" cu noua formă a Legii ANI. Pare aproape incredibil. Ba chiar este de-a dreptul ruşinos.
Secretarul general al ANI, Horia Georgescu a etichetat decizia CCR privind Legea ANI reexaminată ca fiind "o evoluţie pozitivă", referindu-se aici strict la judecătorii CCR. Decizia acestora "arată că Senatul României nu a ţinut cont de aspectele de procedură invocate ca neconstituţionale deşi ele au fost subliniate şi în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului şi în plenul acestei Camere", a spus Georgescu.
Secretarul general al ANI a spus că această decizie este "o consecinţă care trebuie asumată acum de cei care au susţinut contrariul". "Nu în ultimul rând acest aspect va arunca o serioasă temere asupra modului în care a fost dezbătută Legea ANI, cu reducerea voită a atribuţiilor esenţiale ale instituţiei, dincolo de elementele de neconstituţionalitate ale deciziei Curţii Constituţionale din 14 aprilie", a completat reprezentantul ANI.
Reamintim că la data de 13 iulie, şeful statului a sesizat CCR în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.
PUNCT ŞI DE LA CAPĂT CU DEZBATEREA LEGII ANI
Timpul trece, banii intră în buzunarele parlamentarilor, indiferent de modul în care aceştia se achită de obligaţiile pe care le au. Ce dacă sunt nevoiţI acum să reia procedurile la Cameră şi la Senat pentru trecerea Legii ANI într-o formă care să nu fie în conflict cu legea fundamentală a ţării?!
Senatul a precizat că în acest caz trebuie reluate procedurile legislative la Camera Deputaţilor şi la Senat, însă doar asupra textelor în cazul cărora magistraţii CCR au constatat că ar fi fost adoptate cu încălcarea puterii decizionale a celeilalte Camere. Aşa că, oameni buni, mai durează până o să avem noi o Lege ANI constituţională.
Citește pe Antena3.ro