x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patronul Hexi Pharma nu iartă nimic: bani publici, de pe urma persoanelor cu handicap

Patronul Hexi Pharma nu iartă nimic: bani publici, de pe urma persoanelor cu handicap

de Cristian Anton    |    05 Mai 2016   •   16:07
Patronul Hexi Pharma nu iartă nimic: bani publici, de pe urma persoanelor cu handicap
Sursa foto: AndreyPopov/Getty Images/iStockphoto

Dan Condrea - patronul Hexi Pharma, firma acuzată că a vândut ani de zile spitalelor din România dezinfectanți diluați - câştigă bani şi de pe urma persoanelor cu handicap. Două dintre firmele sale au statut de unităţi protejate, prin care au primit contracte publice fără licitaţie, majorate în unele cazuri prin acte adiţionale ilegale. Dacă adăugăm aici şi facilităţile fiscale oferite de stat (scutirea de la plata impozitului pe profit), putem concluziona că folosirea ca forţă de muncă a persoanelor cu dizabilităţi constituie un business cât se poate de profitabil pentru cel mai controversat afacerist al momentului.

Hexi Pharma nu este singura firmă prin care Dan Condrea scoate milioane de euro din sistemul sanitar românesc. Afaceristul acuzat că vinde dezinfectanţi diluaţi spitalelor din România a intrat şi pe nişa unităţilor protejate (UP), prin intermediul cărora câştigă bani frumoşi prin munca prestată de persoane cu handicap. Pe lista unităţilor autorizate de minister, actualizată la data de 22.04.2016, se află şi UP Secţia Hefaistos din cadrul Medical Cleaning şi UP Prometeus a Signum Service, ambele din Bucureşti, la care Dan Condrea este asociat majoritar, cu 90%, respectiv 60% din părţile sociale.

Curăţenie de urgenţă la ASE

Medical Cleaning se ocupă de curăţenia clădirilor şi beneficiază de contracte publice de ani de zile. Ca unitate protejată, firma lui Condrea a ajuns să aibă punct de lucru la Spitalul Clinic Colentina încă din 2007, iar de circa o lună face curat şi la Institutul Oncologic Bucureşti. Secţia Hefaistos a firmei, unde lucrează persoanele cu handicap, se ocupă şi de clădirile ASE Bucureşti, pe baza unor contracte primite fără licitaţie, prin invocarea ciudată a unor situaţii de extremă urgenţă. Astfel, pe 02.09.2014, Medical Cleaning a semnat cu ASE un contract de 298.256 lei, fără TVA, iar pe 11.05.2015 o nouă înţelegere, în valoare de 766.880,32 lei. Firma de curăţenie a lui Condrea a raportat pentru anul 2014 o cifră de afaceri de 7.428.649 lei şi un profit net de 737.682 lei, cu 247 de angajaţi. Secţia Hefaistos a Medical Cleaning SRL are punct de lucru pe bulevardul Octavian Goga nr. 14, adresă la care are punct de lucru şi UP Prometeus din cadrul Signum Service SRL, de asemenea deţinută de Dan Condrea.

Contracte dublate ilegal

Signum Service SRL are ca domeniu de activitate legătorie şi servicii conexe şi funcţionează ca unitate protejată din martie 2012. Firma a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 2.336.602 lei şi o rată a profitului remarcabilă, de 764.382 lei, cu 50 de angajaţi. Profit obţinut ilegal de pe urma persoanelor cu handicap, după cum arăta un document oficial din mai 2014. Este vorba despre un raport de audit public intern al Consiliului Judeţean Brăila, cu privire la achiziţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Spitalul a încheiat în aprilie, iulie şi noiembrie 2013 trei contracte cu Signum Service, pentru servicii de arhivare a documentelor. În urma auditului, s-a descoperit că valorile primelor două contracte au fost majorate prin acte adiţionale ilegale, de la 65.000 lei la 130.000 lei, fără TVA, respectiv 65.400 lei la 130.000 lei, fără TVA. De asemenea, durata celui de-al treilea contract a fost prelungită cu 4 luni, tot printr-un act adiţional ilegal. 

 

Unităţile protejate sau întreprinderile de inserţie profesională sunt entităţi ale economiei sociale a căror principal obiectiv îl reprezintă integrarea profesională a persoanelor care se confruntă cu dificultăţi serioase pe piaţa muncii. Potrivit legii, în cadrul unei unităţi protejate cel puţin 30% din angajaţi trebuie să fie persoane cu handicap. Autorizaţia de funcţionare ca unitate protejată este eliberată de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin ordin al ministrului, la propunerea Autorității Naționale pentru Persoanelor cu Dizabilităţi.

 

713 este numărul unităţilor speciale din România, autorizate de Ministerul Muncii

 

Dincolo de menirea lor umanitară şi socială, unităţile speciale reprezintă pentru mulţi afacerişti o metodă imorală de a se îmbogăţi pe seama persoanelor cu handicap

×