x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe scenă cu "Yorick"

Pe scenă cu "Yorick"

02 Noi 2009   •   00:00

Editura Nemira lansează în format online revista săptămânală de teatru Yorick, coordonată de criticul Monica Andronescu, ce poate fi vizitată la adresa http://yorick.ro/.



Studii, opinii, discuţii despre fenomenul teatral, cărţi de teatru, istorii despre oameni care au urcat odată pe scenă şi ale căror roluri au început să se cufunde în uitare, reportaje şi  interviuri sunt câteva dintre rubricile pe care vi le propunem săptămânal de acum înainte. Nu lipsesc "Critica criticii" şi o "Anchetă" în care Yorick îi provoacă la dialog pe oamenii din teatru. În primul număr, la masa de discuţii am invitat doi actori, Maia Morgenstern şi Marius Manole, un regizor, Victor Ioan Frunză, şi un scenograf, Adriana Grand.

Teatrul e o poveste, iar poveştile trebuie povestite. Şi, cum asta am simţit că lipseşte în ceea ce se cheamă astăzi critica de specialitate, noi, o echipă de teatrologi şi filologi pentru care teatrul este de ani mulţi un "love story", vom încerca în Yorick să oprim în loc istoriile sculptate în efemerul scenei şi, aşa cum spuneam, să stăm la poveşti despre teatru...

Critica, în acest moment, se axează în cea mai mare parte pe cronică, una de verdict, în care cronicarul îşi arogă drepturi de mic Dumnezeu. Yorick vrea să vorbească şi despre altceva, să coboare cronicarul pe scenă şi în sala de teatru. De ce Yorick? Nu pentru că numele lui semnifică veşnicul "vanitas vanitatum", căruia ne supunem cu toţii şi căruia teatrul i se sustrage, totuşi, în ciuda atât de pieritoarei sale "materialităţi". Ci pentru că Yorick este marele personaj absent al tuturor timpurilor. Cel care este şi nu este. Cel care e dispărut, dar trăieşte. Cel care te face cu un ochi să plângi şi cu celălalt să râzi. Începând de astăzi vă dăm întâlnire în lumea virtuală a bufonului lui Shakespeare, să-i golim împreună "tolba nesecată de ghiduşii şi neţărmurită-nchipuire".

×
Subiecte în articol: mass-media