x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pedepse mai mari pentru violatori

Pedepse mai mari pentru violatori

02 Aug 2015   •   23:15
Pedepse mai mari pentru violatori

Violul şi pedofilia ar putea fi pedepsite cu 25 de ani de închisoare sau chiar cu încarcerarea pe viaţă dacă victima este ucisă, conform unui proiect de lege.
Valul de indignare creat de cazul de viol de la Vaslui şi cel de pedofilie de la Iaşi a dus la iniţierea în Parlament a unui proiect legislativ menit să înăsprească pedepsele pentru faptele de violenţă sexuală. Dacă proiectul va deveni lege, un violator sau un pedofil ar risca între 15 şi 25 de ani de închisoare. De asemenea, dacă agresi¬unea sexuală se soldează cu moartea victimei, făptaşul ar putea face închisoare pe viaţă. Pedepse între 5 şi 10 ani de închisoare sunt prevăzute şi pentru propunerile indecente făcute minorilor sub 13 ani, inclusiv prin inter¬mediul internetului sau al telefonului. Pedepsele pentru viol şi pedofilie au fost reduse în Codul Penal care a intrat în vigoare în 2015. Acest lucru, se arată în motivarea proiectului, a făcut ca România să devină „un paradis al turismului sexual pentru pedofili”, potrivit iniţiatorului proiectului. De asemenea, petiţiile online pentru înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale sunt menţionate în proiect drept „o nevoie reală şi urgentă” a societăţii.

În prezent, violul se pedepseşte cu închisoare între 3 şi 10 ani, iar actul sexual cu un minor mai mic de 13 ani, cu închisoare între 2 şi 7 ani. Dacă victima e ucisă, făptaşul riscă maximum 18 ani.
 

×
Subiecte în articol: viol violatori