Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti nu mai întrerup activitatea, dar vor capul ministrului pentru că acesta nu le-a apărat interesele
Activitatea Curţii de Apel Bucureşti (CAB) nu va mai fi suspendată timp de două ore zilnic (aşa cum se hotărâse joi), magistraţii acestei instanţe decizând în adunarea generală să protesteze altfel împotriva măsurilor de austeritate date de Guvern. Aceştia vor alt ministru de justiţie.
Judecătorii CAB au decis să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Avocatul Poporului asupra proiectelor de lege care prevăd reduceri salariale. Totodată, ei au hotărât ca în grupuri de lucru special create să analizeze actele normative şi să formuleze memorii. Judecătorii CAB sunt decişi să ceară demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru că acesta, membru în Guvern, nu a apărat interesele Justiţiei.
În semn de dezaprobare a măsurilor de austeritate pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea, magistraţii CAB au decis ca începând de luni să poarte pe braţ banderole albe în timpul şedinţelor de judecată. Tribunalul Bucureşti a decis încă de vineri, în unanimitate, să îşi continue activitatea, lăsând Consiliul Superior al Magistraturii să le apere interesele. Adunarea generală a judecătorilor Tribunalului a decis, de asemenea, să se adreseze instanţei supreme cerându-i să sesizeze Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională pentru analizarea pachetului de legi privind reducerea pensiilor cu 15 la sută şi a salariilor cu 25%. Şi Asociaţia Magistraţilor din România intenţionează să se alăture acestui demers.
Tribunalul Neamţ - proteste de o oră pe zi
Începând de luni, în fiecare zi lucrătoare a acestei săptămâni, judecătorii Tribunalului Neamţ nu vor intra în sălile de judecată între orele 10.00 şi 11.00, perioadă în care vor fi suspendate toate activităţile instanţei. Colegii lor de la Judecătoria Piatra Neamţ nu vor judeca, tot începând de luni, decât acele cauze care reprezintă urgenţe, dosarele penale cu propuneri de arestare şi cele civile privind plasamentul minorilor, iar toate celelalte dosare vor fi amânate şi vor primi alte termene. Acestea sunt măsuri de protest faţă de măsurile de austeritate, faţă de subfinanţarea sistemului judiciar, reglementarea necoerentă a drepturilor magistraţilor, neadmiterea administrării bugetelor instanţelor de către instanţa supremă. De asemenea, magistraţii cer să fie plătiţi fără discriminare şi să-şi recupereze drepturile restante, iar justiţia să fie recunoscută drept domeniu strategic de interes naţional. Magistraţii spun că nimic din doleanţele lor nu au fost rezolvate anul trecut şi nici în acest an şi că au fost minţiţi de soluţionarea problemelor din sistem. în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate, judecătorii ameninţă că intră în grevă generală pe termen nelimitat. Judecătorii s-au solidarizat cu grefierii şi au declanşat acţiuni de protest suspendând activitatea de luni 7 iunie şi până în data de 14 iunie, când va avea loc din nou Adunarea generală a magistraţilor în care se va stabili ce acţiuni vor face în continuare.
Judecătoria Constanţa, fără activitate două ore zilnic
La Judecătoria Constanţa continuă protestele începute săptămâna trecută prin suspendarea şedinţelor timp de două ore, zilnic. Această formă de protest va fi menţinută până pe data de 11 iunie, a anunţat judecătorul Răzvan Davidencu, purtătorul de cuvânt al instanţei. Astfel, în fiecare zi, magistraţii suspendă şedinţele de judecată între orele 10:00-11:00 şi 14:00-15:00, protestând în acest mod faţă de reducerea cu 25 la sută a salariilor, dar şi faţă de faptul că drepturile salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti le-au fost eşalonate pentru perioada 2010-2012.
Tribunalul Constanţa, procese cu banderole albe şi solidarizare cu tot personalul bugetar
Colegii lor de la Tribunalul Constanţa au votat în unanimitate să se solidarizeze cu formele de protest ale personalului bugetar şi în special cu cele ale personalului auxiliar din sistemul justiţiei si cele iniţiate de corpul profesional al magistraţilor din România, exprimându-şi dezacordul faţă de propunerile legislative cuprinse în proiectele de acte normative supuse adoptării Parlamentului, de natură a încălca statutul judecătorilor şi al celuilalt personal din sectorul bugetar, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, judecătorul Ciprian Coadă.
Ca măsură de protest judecătorii Tribunalului Constanţa, cu majoritate de voturi, au decis să poarte în şedinţele de judecată o banderolă de culoare albă, începând cu data de 7 iunie şi până în 9 iunie inclusiv, dată la care urmează a se stabili într-o nouă Adunare Generală alte noi măsuri de protest, în funcţie de rezultatul discuţiilor din Parlament, pe marginea actelor normative supuse aprobării.