Peste 125.000 de pelerini asista, sambata la pranz, la slujba de Rusaliile catolice oficiata pe muntele Sumuleul Mic, in judetul Harghita, intre cei prezenti fiind si vicepremierul ungar Semjen Zsolt si presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, anunta Mediafax.
Numarul celor prezenti continua sa creasca, potrivit estimarilor reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Jandarmi Harghita, alte cateva mii de persoane continua sa urce spre locul pelerinajului, pentru a asista la slujba de Rusalii. Prin comparatie, in 2011, aproximativ 120.000 de persoane au participat la pelerinajul de Rusalii.Slujba este oficiata de Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György.
Cei mai multi credinciosi vin pe muntele Sumuleul Mic urmand drumul pelerinajului, insa exista si persoane care parcurg in genunchi "Drumul Crucii", un drum in panta, foarte greu de urcat.
Credinciosii care au ajuns vineri seara la Sumuleu s-au spovedit la Catedrala Franciscana, apoi s-au rugat la statuia Fecioarei Maria facatoare de minuni pentru "sanatate, bunastare si pace in intreaga lume".
Tot sambata dimineata, peste 3.000 de pelerini din Ungaria au ajuns la Miercurea Ciuc cu trenurile "Nostalgia", "Expresul de Sumuleu" si "Rapidul Secuiesc", ei urmand sa participe la procesiunea de Rusalii.
Procesiunea religioasa de sambata este cea de 445-a din seria pelerinajelor de Rusalii de la Sumuleu. Motto-ul pelerinajului este "Cu Maria, mama lui Iisus".
Soborul de preoti a pornit in procesiune la ora 10.30, din fata Catedralei Franciscane din Sumuleu.
Laborumul, drapelul sfant al Sumuleului, care are 35 de kilograme, este purtat de doi absolventi ai Liceului Teologic Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc, Csucs Istvan si Antal Elod. Totodata, simbolul basilicii mici este purtat de un alt elev al liceului.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Sumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrala si de Est si isi are originea in vremuri stravechi.
In 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa impuna credinciosilor din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin religia unitariana. Credinciosii adunati la Sumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit sa infrunte armata principelui. Dupa respingerea atacului, impodobindu-si steagurile cu crengi de mesteacan, barbatii s-au intors la Sumuleu si impreuna cu ceilalti s-au rugat la Dumnezeu si la Sfanta Fecioara, exprimindu-si astfel recunostinta pentru obtinerea victoriei.
Citește pe Antena3.ro