x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 300 de mineri de la mina de uraniu de la Crucea s-au blocat în subteran în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi salariile mici pe care le primesc

Peste 300 de mineri de la mina de uraniu de la Crucea s-au blocat în subteran în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi salariile mici pe care le primesc

02 Aug 2012   •   10:50
Peste 300 de mineri de la mina de uraniu de la Crucea s-au blocat în subteran în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi salariile mici pe care le primesc

Ortacii s-au blocat in subteran dupa ce negocierile cu sefii Companiei Nationale a Uraniului au esuat. Protestatarii spun ca ultima majorare a avut loc in 2009, iar de atunci salariul celor cu vechime maxima care intra in subteran este undeva la 1500-1600 de lei net, cu toate celelalte sporuri.

Minierii au tot amenintat cu protestele de anul trecut si au fost tot amanati cu revendicarile. Spun ca totul a inceput de prin 2009, de cand salariile nu au mai fost indexate cu rata inflatiei. Acum nemultumirile au ajuns la limita rabdarii, iar strigatele lor au fost auzite pana la Bucuresti. Miercuri dupa-amiaza la mina Crucea au ajuns Nicu Popa – directorul general al Companiei Nationale a Uraniului si Aurelian Voicu – directorul adjunct. Impreuna cu sefii locali ai sucursalei au incercat sa calmeze spiritele, insa nu au reusit.

In jurul orei 14:00 minierii s-au adunat la punctul de lucru Botusana, unde s-au intalnit cu cei din conducerea Companiei Nationale a Uraniului. Nemultumirile ortacilor i-au adus aici pe acestia, insa fara ca ei sa aiba vreo putere pentru a le rezolva ceva concret. Asta pentru ca sustin sindicalistii, Compania Nationala a Uraniului (CNU) nu are aprobat inca de catre minister bugetul pe 2012.

"Din 2009 nu s-a dat nici o marire de salariu. Tot ne promit ca ne dau, dar ne-au taiat si din cei ce am avut. Si lucram in conditii foarte grele, nu mai noi stim cum lucram...suntem siliti sa intram in greva foamei, nu mai avem ce duce acasa la copii", a subliniat Gavril Dumbrava, unul dintre liderii ortacilor.

Minierii spun ca ar trebui sa primeaca o indexare salariala macar una egala cu rata inflatiei. Insa asteptarile lor de la conducerea CNU nu au fost satisfacute, sefii promitandu-le ca dupa 30 august vor reveni sa vorbeasca de salarii. Practic in urma negocierilor managementul a inteles ca oamenii se vor intoarce la munca, iar ortacii ca intra in greva.
'Oamenii merg la lucru! De asta se indreapta spre mina, pentru ca acolo este locul lor de munca. Am stabilit sa ne intalnim pe 30 august tot aici si in aceeasi formatie. Eu voi ridica problemele ridicate de oameni in Consiliul de Administratie si vom incerca sa le rezolvam revendicarile...eu pe 30 august vin cu cifre', a spus Nicu Popa, directorul general al CNU, in timp ce ortacii se indreptau spre intrarea in mina. Numai ca acestia din urma i-au transmis ca ei de fapt se blocheaza si vor protesta. "Pana pe 30 (n.a. august) stam blocati, ca bani tot nu luam. Ne blocam in mina. Pana nu vin cu banii nu iesim", au subliniat liderii minierilor.

Mina de uraniu de la Crucea este singura exploatare ramasa in functiune din tara . Cerere pentru materia prima de la Crucea ar exista, insa din anumite motive situatia a degenerat. Ortacii spun ca Statul este cel care a facut tot necazul si cer Statului sa se implice pentru salvarea situatiei.

×