Cotaţiile mari ale barilului de petrol care au dus la scumpiri de carburanţi acontează pentru Petrom în primele nouă luni un profit net record de 2,29 miliarde de lei.
În euro profitul companiei înseamnă 629 milioane, în creştere cu 48% mai mult faţă de perioada similară a lui 2007, potrivit datelor raportate de companie. Împărţit la cele 274 de zile din primele trei trimestre rezultă un profit de 2,3 milioane de euro pe zi.
Profitul net al Petrom reprezintă, astfel, o treime din întregul profit net de 1,89 miliarde de euro raportat de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei româneşti. Profiturile Petrom ar fi fost şi mai mari dacă compania nu ar fi constituit pe trimestrul al treilea un provizion de 559 milioane de lei (150 de milioane de euro) pentru profitabilitatea scăzută a rafinăriei Arpechim şi de 446,6 milioane de lei (124 milioane de euro) pe trimestrul al doilea pentru procesele cu angajaţii. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, caracteriza în luna mai profiturile Petrom drept "o sfidare" deoarece costurile companiei la extracţia ţiţeiului românesc nu s-au majorat atât de mult ca pe bursele internaţionale.
Curios este că Petrom aproape şi-a dublat investiţiile, de la 2,3 miliarde de lei la 4,6 miliarde de lei, din care 3,53 miliarde de lei în explorare şi producţie, dar nu estimează vreo îmbunătăţire în activitatea de rafinare. "Petrom a constituit în trimestrul al treilea un provizion de 559 milioane lei, care reprezintă întreaga valoare contabilă netă a activelor rafinăriei Arpechim, unitatea având o rată de profitabilitate scăzută care nu este estimată să se îmbunătăţească pe termen mediu", se menţionează în comunicatul remis Bursei. Compania a vândut prin staţii 1,386 miliarde de litri de combustibil, în creştere cu 25%
şi Romgaz, producătorul naţional de gaze naturale şi operator al celor mai mari depozite, a raportat în primele nouă luni un profit net record, de 442 milioane de lei (118 milioane de euro), cu 77% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007. Profiturile celor două companii vin ca urmare a maximelor istorice la barilul de ţiţei, care a ajuns la 147 de dolari în luna iulie. Deşi ieri un baril de petrol costa 64,55 dolari, Agenţia Internaţională de Energie estimează că preţul "aurului negru" va atinge iarăşi 100 de dolari în perioada 2008 2015 şi 200 de dolari în 2030.
Citește pe Antena3.ro