OBSERVATOR
Doua dintre frescele din Biserica "Sfantul Nicolae" de la Sulina s-au acoperit de doua saptamani cu o substanta uleioasa ce pare a fi mir.
ALEXANDRU NASTASE
|
MINUNE. Aura Sfantului Ioan, pictat pe peretele Bisericii Sf. Nicolae din Sulina, s-a acoperit cu o substanta uleioasa |
Pe timp de iarna ajungi cu dificultate la Sulina. Nici vara nu ai prea multe posibilitati, daramite iarna. Chiar daca nu a nins si nu a inghetat pe nicaieri, buclele de apa pe care trebuie sa le tai pana la singurul oras din Delta Dunarii pun multe piedici. E frig in Delta, dar la Sulina e parca si mai frig: aici oamenii au ajuns sa fure pana si din
biserica. Localnicii spun ca pana acum, numai o singura biserica din tot orasul a scapat de hoti.
PROTECTORUL MARINARILOR. Biserica Sfantul Nicolae este pe Strada 2. La Sulina, mai ceva ca la New York, strazile nu au nume, ci numere. Strada 2 este paralela cu faleza. O alta ciudatenie: localnicii zic ca toate bisericile din orasul lor poarta hramul Sfantului Nicolae, care este ocrotitorul marinarilor. Si, ca sa le deosebeasca una de alta, oamenii le-au dat si Caselor lui Dumnezeu numere - biserica Sfantul Nicolae 1, mai incolo Sfantul Nicolae 2 si tot asa. De doua saptamani, biserica Sfantul Nicolae 2 este pe buzele tuturor. O femeie care ingrijeste de locas a observat intr-o dimineata cum una dintre icoanele pictate pe peretii bisericii pare ca plange. "Dereticam prin biserica si deodata m-am uitat spre turla. La baza acesteia, in cele patru colturi sunt reprezentari ale Apostolilor: Ioan, Luca, Matei si Iacob. Am observat ca icoana Sfantului Ioan este umeda si ca din zona inimii sfantului curge o substanta. La inceput nu i-am acordat atentie prea mare, dar vazand ca nu se opreste, l-am anuntat pe parinte", povesteste Elena Mocanu, cea care ingrijeste biserica. Preotul Vasile Olaru a decis sa verifice chiar el ce se intampla pe icoana sfantului. Stia ca este imposibil sa fie o infiltratie: in Sulina nu a plouat de cateva luni, iar acoperisul bisericii a fost refacut complet in urma cu putin timp.
MIR? Preotul a vazut ca este vorba despre un lichid uleios, asemanator mirului, care nu se usuca, iar dara a curatat toata suprafata icoanei. In plus, de o saptamana, intreaga diadema a sfantului s-a umezit cu aceasta substanta, iar de cateva zile, acelasi lucru s-a intamplat si cu icoana Sfantului Matei. Parintele Olaru a plecat deja la Constanta, pentru a-i cere sfatul si ajutorul Inalt Preasfintitului Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului. Intalnirea a avut loc ieri-seara. Localnicii spun ca ar trebui sa soseasca la Sulina si cativa experti care sa identifice substanta si sa confirme ca este vorba despre mir.
Enoriasii spun ca este fara indoiala vorba despre o minune cereasca. "Plange, saraca biserica, de cat a fost furata. Au disparut multe obiecte de aici, o cruce de 30 de centimetri din argint masiv, mai multe icoane foarte valoroase, din lemn, si carti bisericesti", crede una dintre cele mai vechi enoriase, Maria Neranzi.
FOSTA BISERICA GRECEASCA
|
Biserica Sfantul Nicolae 2 a fost ctitorita la 1866, iar de atunci a suferit doar cateva consolidari si imbunatatiri, niciodata o reparatie capitala. Biserica are numeroase icoane si obiecte religioase de mare valoare, donate de-a lungul anilor de navigatorii greci care treceau prin Sulina. Unica in tara este o icoana reprezentand Fecioara cu pruncul, fetele Sfintei Maria si a Mantuitorului fiind acoperite cu smoala. Biserica a fost donata romanilor in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
|