x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia a rămas fără sistemul informatic de amprentare. De trei luni, amprentele sunt verificate manual (VIDEO)

Poliţia a rămas fără sistemul informatic de amprentare. De trei luni, amprentele sunt verificate manual (VIDEO)

13 Sep 2012   •   07:11
Poliţia a rămas fără sistemul informatic de amprentare. De trei luni, amprentele sunt verificate manual (VIDEO)

Din 20 iunie, politistii sunt nevoiti sa faca manual operatiunea de amprentare a suspectilor, dupa ce programele Imagetrak si AFIS 2000, folosite de criminalisti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai functioneaza din cauza unor probleme tehnice. Potrivit reprezentantilor Politiei, a fost facuta achizitia pentru un nou sistem de alimentare, iar specialistii lucreaza la remedierea problemelor.

In lipsa celor doua programe, politistii sunt nevoiti sa compare manual fisele vechi cu probele pe care le gasesc la fata locului in urma unei anchete, ceea ce ingreuneaza procedura, anunta mediafax.ro. Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.

In general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscuta si a cadavrelor cu identitate necunoscuta.



Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak stocheaza si examineaza fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare si date despre fapta si modul de operare, in scopul identificarii unor categorii de persoane care au savarsit fapte penale si al clarificarii unor aspecte de interes operativ in activitatea Politiei si altor unitati din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor, potrivit datelor de pe site-ul Politiei Romane.

Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak a fost implementat in anul 2004 la nivel national, cu statii de lucru la fiecare inspectorat judetean de politie si la Serviciul Criminalistic din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Programul AFIS 2000 este o baza de date care contine amprentele si fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.

Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale - AFIS 2000 - a fost implementat de catre Politia Romana din anul 1996 si a reprezentant un pas important pe linia modernizarii politiei tehnico-stiintifice. Acesta permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsa sau care au comis fapte antisociale.

×