x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţie "sigilată" de DNA

Poliţie "sigilată" de DNA

de Violeta Fotache    |    14 Iun 2008   •   00:00
Poliţie "sigilată" de DNA

SIGURANŢĂ ŞI ÎNCREDERE? ● Oamenii legii "vindeau" permisul cu 4.500 euro
Cea mai tare lovitură dată credibilităţii poliţiei de persoane din însăşi interiorul ei a avut loc la Piteşti, judeţul Argeş, unde anchetatorii DNA au "sigilat" ieri Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere. 22 de poliţişti şi civili au fost reţinuţi, în frunte cu şeful Serviciului, Codruţ Vlăşceanu, din casa căruia au fost ridicate în jur de  300.000 de euro.





SIGURANŢĂ ŞI ÎNCREDERE? ● Oamenii legii "vindeau" permisul cu 4.500 euro
Cea mai tare lovitură dată credibilităţii poliţiei de persoane din însăşi interiorul ei a avut loc la Piteşti, judeţul Argeş, unde anchetatorii DNA au "sigilat" ieri Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere. 22 de poliţişti şi civili au fost reţinuţi, în frunte cu şeful Serviciului, Codruţ Vlăşceanu, din casa căruia au fost ridicate în jur de  300.000 de euro.

O autosesizare, un denunţ şi peste un an de zile de "monitorizare specifică" unei anchete s-au soldat vineri cu "decapitarea" unei reţele criminale de tip piramidal care activa în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Piteşti, judeţul Argeş, aflat în coordonarea Prefecturii. Instituţia devenise "oază" pentru cei dornici să-şi obţină nelegal permise de conducere contra şpăgii.

SUB LUPĂ, PESTE UN AN. Lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din cadrul Ministerului Internelor în colaborare cu procurorii DNA, specialişti din cadrul DGIPI şi lucrători ai Jandarmeriei Române au început să culeagă roadele muncii din ultimele 12 luni încă de joi noaptea, cînd mai mulţi poliţişti argeşeni au fost săltaţi din casele lor. Ancheta vizează săvîrşirea unor infracţiuni de dare şi luare de mită şi trafic de influenţă pentru eliberarea de permise şi înmatriculări de autovehicule în baza unor acte falsificate.

BILANŢ. Au fost reţinute 22 de persoane, dintre care şase poliţişti cu grade, cinci lucrători în cadrul poliţiei pe bază de contract şi alţi 11 civili, după cum ne-au informat surse judiciare, potrivit cărora în filieră ar fi implicat şi un preot. S-au efectuat 24 de percheziţii atît la domiciliile celor reţinuţi, la unele firme de copiat acte din apropierea poliţiei, cît şi la sediul Serviciului de Permise, unde activitatea a fost ieri suspendată. Din birourile acestui serviciu au fost ridicate 18 calculatoare şi foarte multe documente, fiind apoi aplicate sigilii. Din casa şefului Serviciului, Codruţ Vlăşceanu, au fost ridicate ieri în jur de 300.000 de euro, iar din cea a adjunctului său, Vasile Voinea, circa 500.000 de euro, ne-au informat sursele citate. Poliţiştii reţinuţi sînt suspectaţi că au eliberat peste 1.000 de permise pentru toate tipurile de autoturisme şi cîteva mii de buletine de identitate (peste 4.000), unor persoane din ţară şi din străinătate, folosind documente falsificate. Costul unui permis fluctua între 2.500 şi 4.500 de euro. Numai de la agenţii sub acoperire infiltraţi în reţeaua care activa din 2006, membrii filierei ar fi primit în jur de 20.000 de euro pentru acest tip de "servicii". Surse judiciare au precizat că reţeaua ar cuprinde peste 100 de funcţionari şi poliţişti din judeţele limitrofe Argeşului. Pentru audieri, reţinuţii au fost aduşi la DNA Bucureşti, unde au fost chemate şi alte persoane, printre care patronul unei şcoli de şoferi din Piteşti, Constantin Tincă, şi un preot din comuna Vedea. Aseară, pentru  un bărbat de 52 de ani care acuza dureri în zona inimii, la DNA a fost chemată Ambulanţa. La închiderea ediţiei ancheta era în toi, oficial nefiind difuzată nici o informaţie.

Tarif

Pînă acum au fost descoperite trei filiere prin care potenţialii clienţi erau cooptaţi. Care e metoda gîndită de poliţişti şi prin care clientul, de oriunde ar fi fost el, putea dobîndi verde pentru condus pe şoselele patriei şi mai departe, în străinătate? Întîi îl făceau cetăţean de Argeş, eliberîndu-i CI, pe acest segment fiind implicaţi şi poliţişti de la Evidenţa Populaţiei. Apoi, cu concursul unor instructori de la şcolile de şoferi, se falsifica dosarul necesar pentru înscrierea la examen, astfel că unii nici măcar n-au urmat cursurile şcolii, dar au luat permisul. Printre ei se află chiar şi analfabeţi. La examenul scris, clientul-plătitor de euroi primea chestionarul gata completat, iar la traseu, poliţistul-şpăgar închidea ochii la greşeli. Au fost cazuri cînd permisele de conducere s-au obţinut fără ca măcar clientul să se prezinte la examen.

×
Subiecte în articol: observator