x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţişti cu jalba-n proţap la CNA

Poliţişti cu jalba-n proţap la CNA

de Oana-Maria Baltoc    |    07 Mai 2008   •   00:00

Sindicatul Poliţiştilor a sesizat CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) în legătură cu spotul de promovare "Picătura de stil", a unei mărci de coniac, în care câţiva ţărani, dornici să înveţe limba franceză de la televizor, se revoltă împotriva unui poliţist care voia să le schimbe canalul, apostrofându-l cu apelativul "ţăran".

Sindicatul Poliţiştilor a sesizat CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) în legătură cu spotul de promovare "Picătura de stil", a unei mărci de coniac, în care câţiva ţărani, dornici să înveţe limba franceză de la televizor, se revoltă împotriva unui poliţist care voia să le schimbe canalul, apostrofându-l cu apelativul "ţăran".

Indignaţi, reprezentanţii sindicatului au cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului interzicerea filmuleţului publicitar, într-o scrisoare adresată preşedintelui CNA, Răsvan Popescu. Poliţiştii protestează astfel "faţă de atitudinea tuturor persoanelor juridice, care înţeleg să folosească imaginea poliţistului în scop publicitar pentru promovarea anumitor produse, reclame care aduc prejudicii de imagine instituţiei, dar şi de scădere a autorităţii poliţistului în relaţia cu cetăţeanul".

Răspuns nefavorabil. În vederea soluţionării acestui caz, CNA a solicitat un punct de vedere din partea Consiliului Român pentru Publicitate (RAC) referitor la spotul publicitar. În răspunsul solicitat, RAC precizează: "Prezenţa unei categorii socio-profesionale într-o comunicare comercială nu e de natură să încalce prevederile codului RAC, în măsura în care se respectă demnitatea umană, nu se produce nici o discriminare, nu se aduce nici o ofensă categoriei respective, sau nu este interzisă de lege". RAC precizează, de asemenea, că prin asocierea peiorativă a poliţiştilor cu "nişte ţărani", spotul în cauză a încălcat articolul 7 din Codul de Practică în Publicitate elaborat de RAC - "Publicitatea trebuie să nu conţină nici o formă de discriminare sau ofensă pe criterii sociale, politice, de rasă, naţionalitate, sex, vîrstă, religie, origine, etnie, handicap sau orientare sexuală", şi articolul 12 din codul RAC - "Denigrarea persoanelor, organizaţiilor, companiilor, activităţilor comerciale şi industriale, profesiilor a produselor, elementelor de marketing sau a altor elemente asociate acestora, chiar faţă a fi menţionate explicit, este interzisă".

Decizie de prost gust. De cealaltă parte, Robert Tiderle, directorul de creaţie al agenţiei de publicitate, care a realizat spoturile pentru băutura respectivă, a declarat pentru Mediafax că punctul de vedere al RAC, referitor la o încălcare a respectivelor articole de către spotul cu poliţistul este "de prost gust". El a precizat că sintagma "nişte ţărani" utilizată în spot, considerată de RAC ca fiind ofensatoare şi prejudiciind imaginea poliţiştilor, nu este un apelativ discriminatoriu, fiind doar un instrument retoric pentru a genera umorul. "Am fost acuzaţi că am inventat apelative discriminatorii. Noi nu am inventat nimic. «Nişte ţărani» este chiar şi titlul unei cărţi de Dinu Săraru", a spus Robert Tiderle, în opinia căruia, Codul de Practică scris de RAC este "ambiguu şi permite interpretări". De asemenea, întrebat ce vor face dacă şi Ambasada Franţei va contesta cel de-al doilea spot, în care un grup de turişti francezi sunt "gratulaţi" tot cu apelativul "nişte ţărani", Tiderle a spus că nu crede că se va întîmpla acest lucru. De altfel, el a ţinut să precizeze că cei care au jucat rolurile în cele două spoturi chiar sunt poliţist şi, respectiv, francezi. Copywriter-ul spotului a menţionat că e dispus să meargă "pînă în pînzele albe" pentru a contesta decizia RAC şi şi-a exprimat speranţa că CNA-ul va lua din recomandarea RAC doar partea legată de faptul că se pot folosi poliţişti sau alţi reprezentanţi ai unor categorii socio-profesionale în reclame.

 

Poliţiştii au pierdut: spotul nu încalcă legislaţia audiovizuală

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu, a declarat, în şedinţa de miercuri, că, din punctul de vedere al Consiliului, spotul contestat de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, nu încalcă legislaţia audiovizuală.
"Am sesizat RAC (Consiliul Român pentru Publicitate, n.r.), ei ne-au răspuns că spotul încalcă codul lor de practică. Din punctul nostru de vedere, spotul nu încalcă legislaţia audiovizuală. În plus, spotul nu se mai difuzează de la data de 1 mai. Acesta este răspunsul pe care îl vom înainta reclamantului", a declarat preşedintele CNA.


 


   


 

×
Subiecte în articol: spotul mass-media