x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta: Primarii care nu indexează taxele cu 16% nu primesc banii respectivi de la buget. Ordonanţa privind TAXELE LOCALE, adoptată azi de Guvern

Ponta: Primarii care nu indexează taxele cu 16% nu primesc banii respectivi de la buget. Ordonanţa privind TAXELE LOCALE, adoptată azi de Guvern

09 Ian 2013   •   13:43
Ponta: Primarii care nu indexează taxele cu 16% nu primesc banii respectivi de la buget. Ordonanţa privind TAXELE LOCALE, adoptată azi de Guvern
Sursa foto: gov.ro

Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de Guvern, că Executivul va adopta în cursul acestei zile ordonanţa privind taxele locale. Premierul a spus că acestea vor putea rămâne la nivelul anului 2012 sau vor putea fi mărite, în funcţie de decizia autorităţilor locale.

"Lucrăm la bugetul pe 2013 - o gândire care se va reflecta până în 2016. Cred că este absolut necesar să prezentăm pe înţelesul cetăţeanului bugetul. Mâine o să încercăm să traducem pe limba celui care plăteşte taxe şi impozite ce se întâmplă cu banul public. Azi adoptăm conform legii de abilitare ordonanţa simplă privind taxele locale, să terminăm această neînţelegere. Prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 - asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local - ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani (...) În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna", a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.

Ponta a precizat că taxele locale nu au mai fost majorate din 2009, când actualul primar al Clujului, Emil Boc, era prim-ministru. "Din 2009, de când domnul Boc nu era primar de Cluj, era prim-ministru, atunci a mărit taxele locale. Întotdeauna e important de care parte a fileului eşti, că îţi schimbi opniile mai ales. Cu 20% le-a majorat domnul Boc atunci. Acum, ca primar înţeleg că nu vrea să le majoreze deloc", a mai spus Ponta.

Codul Fiscal prevede că, o dată la trei ani, se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare.

"Precizăm că autorităţile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime şi maxime, având inclusiv competenţa legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condiţiile plăţii integrale a impozitului local datorat anual", explica ministerul Finanţelor într-un comunicat emis în decembrie.

Potrivit premierului, astăzi urmează să fie adoptată ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze taxele şi impozitele locale.

Potrivit proiectului de OG, pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile administratiei publice locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1309/2012, cel mult pana  la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012.

×