x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa internaţională: Prim-ministrul României a demisionat pentru a dezamorsa tensiunile sociale

Presa internaţională: Prim-ministrul României a demisionat pentru a dezamorsa tensiunile sociale

06 Feb 2012   •   09:15
Presa internaţională: Prim-ministrul României a demisionat pentru a dezamorsa tensiunile sociale

Mass-media internationala acorda un spatiu important demisiei premierului Emil Boc. BBC are deschidere de site cu depunerea demisiei de catre guvernul Boc, titrand: "Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat in urma protestelor privind masurile de austeritate" si explicand motivele pentru care politicianul roman a luat aceasta decizie. BBC noteaza ca, desi prim-ministrul anunta ca Romania este pe crestere, protestele impotriva austeritatii dureaza de trei saptamani. De asemenea, tot BBC precizeaza ca guvernul romanesc a crescut TVA-ul la 24%, in conditile in care Romania este vazuta ca penultima cea mai saraca tara din Europa.

AlJazeera titreaza acelasi lucru, "Prim-ministrul roman se retrage, in urma protestelor de strada". "Mii de romani au indurat cu curaj vicisitudinile naturii si protesteaza de trei saptamani, pe un ger cumplit, impotriva premierului, guvernului si presedintelui Traian Basescu", scrie AlJazeera in editia online.

TheGuardian scrie "Prim-ministrul Romaniei demisioneaza in urma protestelor" si descrie aceeasi situatie tensionata.

TheAustralian scrie "Prim-ministrul Romaniei, Emil Boc, a demisionat in urma protestelor privind masurile de austeritate"

Publicatia bulgareasca SofiaEcho anunta: "Prim-ministrul Romaniei anunta demisia Guvernului", motivand gestul politician similar cu celelalte publicatii, protestele stradale.

France Presse: Guvernul roman demisioneaza pe fondul nemultumirii sociale
Aplaudat de Fondul Monetar International (FMI) si de Bruxelles pentru reformele sale economice, dar confruntat cu un val de nemultumire din partea populatiei fata de austeritate, premierul roman Emil Boc a prezentat luni demisia Guvernului de centru-dreapta, comenteaza France Presse.
"Am luat decizia de a prezenta demisia Guvernului', a anuntat premierul in cadrul unei sedinte de Guvern difuzate in direct la televiziuni, motivandu-si decizia prin dorinta de "detensiona situatia politica si sociala din tara'. "Stiu ca am luat masuri dureroase, dar deja incepem sa le culegem roadele', a adaugat el, facand referire la cura draconica de austeritate aplicata populatiei din 2010, reaminteste AFP.

Boc a cerut Parlamentului sa acorde cel mai rapid votul de incredere unui nou Guvern, pentru a nu pune in pericol stabilitatea tarii, subliniaza AFP, care aminteste ca decizia de a numi un nou premier ii apartine de acum presedintelui Traian Basescu. France Presse precizeaza, de asemenea, ca in cursul dupa-amiezii de luni vor avea loc consultari intre presedinte si partidele politice parlamentare.

Potrivit analistilor, Basescu ar putea insarcina un tehnocrat cu formarea unui nou Guvern, care sa gestioneze afacerile interne pana la organizarea de alegeri legislative, care este prevazuta pentru luna noiembrie, adauga AFP.

France Presse reaminteste ca Emil Boc, care a ocupat postul de premier de la finele lui 2008, era din ce in ce mai contestat in cadrul PRL, iar cota de incredere in Guvernul sau s-a prabusit. El se confrunta, de asemenea, cu un val de contestare in crestere din partea strazii, cu manifestatii organizate timp de 15 zile in intreaga tara, pana la sfarsitul lunii ianuarie. Plecarea sa intervine a doua zi dupa incheierea misiunii Fondului Monetar International (FMI) si a Uniunii Europene, care a apreciat reformele facute de Guvernul Boc in ultimele luni.

In ciuda unei revizuiri in scadere a previziunilor lor privind cresterea pentru 2012, la 1,5%-2%, din cauza turbulentelor din zona euro, FMI si UE au estimat ca Romania este mai bine echipata decat alte tari pentru a infrunta furtuna financiara. "Autoritatile au facut progrese bune in punerea in practica a politicilor convenite, intr-un climat international foarte dificil', au subliniat cele doua organisme internationale, citate de AFP. Agentia franceza reaminteste ca Romania a incheiat in martie 2011 un acord de tip preventiv, pentru o linie de credit de 5 miliarde de euro.
Dupa ce a inceput saptamana trecuta o greva parlamentara, opozitia romana reunita in cadrul Uniunii Social-Democrate (USL) a anuntat luni ca va continua sa insiste pentru organizarea de alegeri anticipate, comenteaza AFP. "Suntem deschisi oricarei formule responsabile care va duce la alegeri anticipate, fara a provoca o deteriorare si mai grava a situatiei', a declarat unul dintre vicepresedintii USL, Victor Ponta, imediat dupa anuntarea demisiei Guvernului.
France Presse precizeaza ca ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a fost numit premier interimar, dupa demisia lui Emil Boc.

El Mundo:"Boc, perceput ca o marioneta a presedintelui"
"Premierul roman a demisionat in urma protestelor la nivel national, indreptate impotriva masurilor de austeritate, si inainte de alegerile parlamentare care ar urma sa aiba loc anul acesta", relateaza Financial Times, citat de Rador.
Prestigiosul cotidian londonez aminteste ca reducerile impuse de premierul Boc au avut drept scop "finalizarea acordului in valoare de 20 de miliarde de euro, incheiat cu FMI, si impulsionarea economiei, dupa o recesiune crunta".

"Sub presiune, Guvernul roman demisioneaza", titreaza Le Monde. Jurnalul parizian face socoteala ca premierul Boc, "un apropiat al presedintelui Traian Basescu, si-a anuntat demisia dupa trei ani si jumatate de mandat" si estimeaza ca Guvernul demisionar "a impus cea mai dura politica de austeritate din UE".
Despre proteste, Le Monde scrie ca "miscarea de furie spontana, foarte mediatizata, s-a extins rapid in intreaga tara, iar retelele sociale au facut restul".
Situatia a fost inflamata si de "reactia cu totul insuficienta" a Guvernului, care initial a ignorat manifestantii, pentru ca ulterior sa ofere compromisuri infime. Chiar si in randul partidului de guvernamant, PD-L, "in ultima vreme s-au inmultit vocile care cereau plecarea premierului", remarca ziarul elen Kathmimerini si noteaza ca "depunerea demisiei Executivului are loc la o zi dupa incheierea misiunii in Romania a FMI si UE".
"Perceput in Romania ca o marioneta a presedintelui", remarca ziarul spaniol El Mundo, "Boc si-a sustinut din nou politica de economisire, care in opinia sa <>".

Emil Boc a spus ca demisioneaza "pentru a detensiona situatia sociala", constata Washington Post. Iar New York Times adauga ca "premierul roman cedeaza in fata demonstratiilor de masa impotriva masurilor de austeritate sustinute de FMI, alaturandu-se liderilor altor state din UE, doborati de datoriile usturatoare". Acelasi cotidian new-yorkez releva ca "FMI nu se asteapta ca acordul cu Romania sa fie afectat de plecarea lui Boc", iar "leul a ramas in mare masura neafectat de decizia Guvernului, in vreme ce costul asigurarii datoriei romanesti a urcat usor". (Marina Constantinoiu)

Nepszava: 'Capitanul Basescu nu se lasa'
Jurnalistii ungari au realizat o analiza detaliata a situatiei din Romania, intitulata "Capitanul Basescu nu se lasa', cu putin timp inainte ca premierul Emil Boc sa anunte demisia Cabinetului sau, luni dimineata.

Jurnalistii ungari notau motivele pentru care atat seful Executivului, cat si presedintele tarii, Traian Basescu, trebuie sa plece de la conducerea Romaniei. "Guvernul roman trebuie sa isi dea demisia, fiindca si-a asumat raspunderea pentru o initiativa legislativa care s-a dovedit neconstitutionala. Presedintele Traian Basescu trebuie sa isi dea demisia, fiindca, de obicei, initiativele legislative nu apartin Guvernului, ci sunt concepute in oficina palatului prezidential, dar el nu e obisnuit sa demisioneze. Basescu isi joaca ultima carte si, desi pare ca toti asii sunt in mana opozitiei, incapatanarea lui ii da sperante. Guvernul Boc a alunecat pe o coaja de banana tocmai cand credea ca a depasit perioada dificila. Masurile de austeritate adoptate de Guvern au dus PDL la 20%, la finele anului trecut, in timp ce opozitia era in jurul valorii de 50%. Tandemul Basescu-Boc a crezut ca revenirea lor in cursa electorala va fi reprezentata de reforma in sanatate, in special dupa demisia subsecretarului de stat Raed Arafat. Acesta a fost momentul in care valul de proteste s-a revarsat asupra celor doi. Degeaba s-a intors Arafat in minister, avalansa pornise deja.'

"Protestatarii nu mai ies in strada pentru Raed Arafat. Ei isi striga nemultumirea fata de nivel de trai si cer plecarea Guvernului si a presedintelui. Basescu a rasuflat usurat zilele trecute, crezand ca greul a fost depasit, insa decizia Curtii Constitutionale a fost o bomba pentru el. Dupa mai multe amanari, initiativa alegerilor comasate a fost declarata neconstitutionala. Delicatesele constitutionale sunt suficiente pentru ca briceagul din buzunarul alegatorilor sa se deschida. Aceasta decizie ar putea reprezenta finalul lui Basescu. Presedintele si coalitia guvernamentala au suferit o infrangere de prestigiu, in timp ce opozitia a repurtat o victorie care nu mai poate fi contracarata pana la alegeri', comenteaza publicatia citata.

"Initiativa comasarii alegerilor a fost fara precedent in Romania. Populatia nu s-a opus, in schimb au facut-o opozitia, dar si membri din coalitia aflata la putere, fiindca asta ar fi insemnat o prelungire cu jumatate de an a mandatelor autoritatilor locale din Romania. Miza alegerilor din Romania nu o reprezinta nici macar atingerea celor doua-treimi din mandate, fiindca nu mai e nevoie de asa ceva, cand initiativele legislative sunt adoptate prin ordonanta de urgenta sau prin asumarea raspunderii de catre Parlament. Miza reala este cine va forma noul Guvern, fiindca atat timp cat Basescu va fi presedinte, acest lucru nu va depinde de alegeri. Traian Basescu a dovedit de mai mult ori ca el nu tine cont de reguli, de obiceiuri nici atat. El va fi dispus sa nominalizeze un premier din partea partidului majoritar, doar in cazul in care acesta va detine majoritatea absoluta. A preferat sa tina in viata cu forta un Guvern interimar, pana ce si-a asigurat victoria in prezidentiale. Problema majoritatii parlamentare este mereu rezolvabila la Bucuresti', concluzioneaza sursa citata. (Istvan Deak)

×