x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presedintele revine: Dosarul rapirii, peste 50 de ani

Presedintele revine: Dosarul rapirii, peste 50 de ani

25 Mai 2005   •   00:00


Presedintele Traian Basescu a facut aseara noi precizari legate de promisiunea sa de a face public tot dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani, aratand ca sunt unele lucruri care nu pot fi spuse.

  • de OANA STANCU
  • OBSERVATOR
  • TERMEN. Basescu a promis clarificari in doua saptamani
    "Sa nu credeti vreodata ca se va publica tot. Cum au fost salvati aproape ca nu mai conteaza. Mijloacele nu vor fi facute publice. Este un dosar strict secret care se va deschide public peste 50 de ani", a spus seful statului. El a tinut sa afirme din nou ca nu s-au dat bani pentru eliberarea ziaristilor. "A fost un ziarist care a vazut cinci genti si a zis ca sunt bani. Il informez ca au fost sapte, nu cinci, si ca erau armanent si munitie pentru trupele antitero dislocate la Ambasada din Bagdad", a facut el referire la o informatie care a circulat in presa.

    TERORISM. El a explicat ca in acest caz sunt doua dosare: unul privind rapirea in sine si recuperarea celor trei si un al doilea privind anchetarea legata de actul de terorism, "care e treaba Parchetului". In ceea ce priveste primul dosar, seful statului a explicat ca serviciile de informatii romanesti au avut un merit deosebit prin crearea unui mediu propice negocierilor si prin gasirea solutiilor de intrare in contact cu gruparea care i-a detinut pe cei trei. In cel de-al doilea dosar, calificat de presedinte drept foarte greu, au fost implicate atat institutii ale statului roman, cat si irakiene. Traian Basescu a dat insa asigurari ca si acesta va fi rezolvat.

    VINOVATI. Presedintele a combatut aseara voalat ipoteza ca ziaristii ar fi fost ei insisi implicati in scenariul initial al rapirii, mentionand cand a fost vorba de greselile acestora numai faptul de a se fi pregatit sau nu pentru deplasarea in Irak. "Sigur, au facut greseli, dar au fost salvati", a spus seful statului, criticandu-i pe cei care, in loc sa se bucure ca au fost salvati, i-au infierat cu manie proletara.

    Termen - Ziaristii ies din carantina


  • de LUCIAN FLOREA
  • EDITIA I
  • Cei trei jurnalisti romani tinuti ostatici in Irak timp de 55 de zile s-ar putea intoarce astazi la familiile lor, la trei zile dupa ce au fost adusi in tara.
    EMISARI. Delegatia comunitatii arabe din Romania a revenit de la Bagdad
    Ziua de joi a fost primul termen dat de autoritati privind durata carantinei in care sunt tinuti Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Surse medicale confirma ca cei trei au fost supusi unor investigatii medicale complete, inclusiv la sange si la organele interne, undeva intr-un hangar. De altfel, locul unde sunt tinuti a fost subiectul mai multor speculatii. Senatorul PPRM Corneliu Vadim Tudor a lansat marti seara, intr-o emisiune televizata, chiar ideea ca cei trei ziaristi sunt tinuti intr-un regim similar detentiei pentru refacere fizica si psihica, la o vila a SRI din Sinaia.

    MESAGERII S-AU INTORS. Delegatia comunitatii musulmane si arabe din Romania, plecata la Bagdad la sfarsitul saptamanii trecute pentru a sprijini eforturile de eliberare a jurnalistilor, se "roaga la bunul Dumnezeu" pentru intoarcerea acasa in conditii bune a lui Mohamad Munaf, pe care americanii il ancheteaza la Bagdad. Delegatia formata din cinci membri ai comunitatii amintite si condusa de presedintele Ligii Islamice si Culturale din Romania, doctorul Fariz Allaqta, a revenit ieri- dimineata in tara. Din grup au facut parte si clerici musulmani din Romania.

    TACERE. Prin vocea lui Allaqta, emisarii au spus ca nu pot oferi la acest moment mai multe detalii legate de eliberarea ziaristilor. El a tinut sa ii felicite pe cei rapiti si pe familiile acestora si a multumit comunitatii musulmane si arabe care "a jucat un rol foarte important in rezolvarea crizei". Si echipa de romani trimisa la Bagdad sa adune informatii in ancheta privind rapirea jurnalistilor s-a intors la Bucuresti in cursul serii de marti.

    RAPORT SRI
    Parlamentul Romaniei isi indreapta din nou atentia asupra cazului rapirii jurnalistilor romani. Comisia pentru studierea activitatii SRI va cere Serviciului sa prezinte o informare despre declansarea, evolutia si rezolvarea crizei ostaticilor, a precizat ieri presedintele Comisiei, senatorul Radu Stroe. Potrivit acestuia, documentul va fi analizat de parlamentarii din comisie impreuna cu Biroul Executiv al SRI, dupa care se va stabili daca raportul trebuie completat sau nu.

    ×
    Subiecte în articol: observator