x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Burduja, mesaj pentru consumatorii români: Fluctuațiile la prețul energiei nu vor afecta facturile populației

Burduja, mesaj pentru consumatorii români: Fluctuațiile la prețul energiei nu vor afecta facturile populației

de Redacția Jurnalul    |    11 Iul 2024   •   00:20
Burduja, mesaj pentru consumatorii români: Fluctuațiile la prețul energiei nu vor afecta facturile populației

Datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuațiile de preț nu vor afecta facturile populației, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025, a spus, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o nouă întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza situația din Piața de Echilibrare și soluțiile posibile.

Burduja a organizat a doua întâlnire de lucru pentru a analiza și discuta soluțiile pentru stabilizarea Pieței de Echilibrare cerute în ședința din urmă cu o săptămână.

În contextul recentelor creșteri ale prețurilor energiei electrice pe Piața de Echilibrare, ministrul a subliniat importanța unei reacții rapide și eficiente pentru a asigura stabilitatea și buna funcționare a pieței.

În urma întâlnirii de miercuri, Ministerul Energiei, ANRE și Transelectrica vor trece la pasul următor și vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piața de Echilibrare, respectiv:
- transparentizarea tranzacțiilor;
- crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piața de echilibrare;
- posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a prețurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.

Acțiunile Ministerului Energiei având scopul proactiv de a anticipa și elimina potențiale riscuri.

„Obiectivul nostru este să menținem echilibrul și stabilitatea pe tot lanțul energetic și să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuțiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcționarea pieței de echilibrare. Trebuie însă să înțelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz și proiectele de stocare, își demonstrează din plin importanța. În mandatul meu am reușit să miscăm lucrurile, de aceea, ne bucurăm că proiectul Tarnița - Lăpuștești este acum pe drumul cel bun, centrala pe gaz de la Iernut a intrat pe linie dreaptă și am reușit să atragem miliarde de euro pentru investiții în noi capacități de producție de energie regenerabilă și în capacități de stocare”, spune Burduja.

Ministrul afirmă că aceste inițiative vor crea un cadru sustenabil și vor asigura prețuri corecte pentru consumatori.

„Pe termen scurt, vom identifica soluțiile complementare necesare pentru a stabiliza piața”, a mai declarat Sebastian Burduja.

Totodată, acesta subliniază că, datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuațiile de preț nu vor afecta facturile populației, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025.

Mai mult, au fost subliniate măsurile pe termen mediu și lung, menite să accelereze investițiile în capacități de producere și stocare a energiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pret energie fluctuatii consumatori facturi