Producătorii spun că pentru prima jumătate a anului sunt aşteptate majorări de preţuri atât la carne, cât şi la legume şi fructe. Ei se tem de o explozie a pieţei negre şi acuză majorarea TVA la 24%, care ar fi distrus industria alimentară.
Februarie aduce un nou val de scumpiri. Românii vor cheltui mai mult pe alimentele de bază. În timp ce producătorii dau vina pe scumpirea carburanţilor şi a materiei prime, oficialii Ministerului Agriculturii dau asigurări că scumpirile vor fi nesemificative.
De luna viitoare, pâinea s-ar putea scumpi cu 10, până la 15%. Preţul grâului s-a dublat în ultimele şase luni, aşa că producătorii din panificaţie susţin că nu mai pot amâna creşterea preţurilor. Ei vor lua o decizie în acest sens săptămâna viitoare. Patronatele se plâng că au ajuns în situaţia de a alege între faliment şi scumpire, mai ales că în această perioadă cererea este destul de scăzută. Acest lucru va duce şi la scumpirea uleiului cu aproape 30% în perioada următoare.
Şi pentru produsele lactate vom plăti mai mult. Sindicatele din industria alimentară estimează o creştere a preţurilor cuprinsă între 4 şi 8%, din cauza importurilor de materie primă. Oficialii din Ministerul Agriculturii confirmă scumpirea produselor, dar spun că acest lucru este normal.
Creşterea preţului carburanţilor a provocat acţiuni de protest în toată ţara. Proprietarii de maşini au blocat pompele, supăraţi că litrul de benzină a depăşit pragul de 5 lei. Şi ţigările s-au scumpit în prima lună a anului.
Producătorii de tutun au mai adăugat 30 de bani la pachet, aşa că ţigările cele mai vândute au ajuns să coste 11,2 lei. Statisticile oficiale pe 2010 indică o rată a inflaţiei de 7,96%. Alimentele s-au scumpit cu 6,45%. Cel mai mult a urcat preţul cartofilor, cu 45,5%. În topul scumpirilor de anul trecut urmează uleiul, conservele şi fructele. Fumătorii au plătit cu 26,3% mai mult. Serviciile de apă şi salubritate s-au scumpit cu 15,8%, combustibilii cu 15,4%, iar transportul pe calea ferată cu 13,9%. Şi sănătatea a devenit un lux, preţul medicamentelor fiind cu 7,8% mai mare decât în 2009.
Antena3