Examenul pentru obtinerea permisului de conducere a motocicletei, respectiv pentru categoria A si subcategoria A1, va include, de anul viitor, si proba practica in traseu, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Interne (MAI). "Modificarile propuse creeaza cadrul normativ pentru operationalizarea prevederilor Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere referitoare la verificarea comportamentului in trafic a candidatilor la obtinerea permisului de conducere din categoria A si A1, incepand cu data de 19 ianuarie 2013', se arata in nota de fundamentare a proiectului Hotararii Guvernului pentru modificarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006.Pentru categoria A (motociclete) si subcategoria A1 (motocicleta usoara cu o capacitate care nu depaseste 125 cm3 si o putere de cel mult 11 kW), examenul nu include, in prezent, si proba de traseu.
Articolul 35 va avea urmatorul cuprins:
"ART.35
(1) Examenul pentru obtinerea permisului de conducere va consta in:
(2)
a) proba teoretica, de cunoastere a reglementarii circulatiei rutiere, a notiunilor elementare de mecanica si a notiunilor de prim ajutor. Examinarea la proba teoretica se poate face, in conditiile legii, in limba minoritatii nationale sau intr-o limba de circulatie internationala, potrivit solicitarii celui examinat;
b) proba practica de conducere in poligon, pentru vehiculele din categoria A si subcategoria A1;
c) proba practica de conducere a autovehiculului in traseu, corespunzatoare categoriei de permis solicitat.
Pentru categoria A (motociclete) si subcategoria A1 (motocicleta usoara cu o capacitate care nu depaseste 125 cm3 si o putere de cel mult 11 kW), examenul nu include, in prezent, si proba de traseu.
(2) La sustinerea probei practice pentru categoria A si subcategoria A1, examinatorul supravegheaza candidatul dintr-un autoturism condus de un instructor din cadrul scolii de conducatori auto, iar comunicarea dintre examinator si candidat se realizeaza prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicatii.
(3) Persoana cu handicap fizic poate sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoriile A si/sau B daca autovehiculul utilizat la examinare este adaptat infirmitatii acesteia.
(4)Examinarea candidatilor care solicita obtinerea permisului de conducere pentru mai multe categorii sau subcategorii se poate efectua in zile diferite, pentru fiecare categorie sau subcategorie in parte.
(5) Mijloacele logistice necesare examinarii la proba practica se asigura de scoala de conducatori auto unde au fost efectuate cursurile de pregatire a candidatului.
(4)
2. Alineatul (2) al articolului 44 se abroga.