x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protectia mediului, chestiune de securitate nationala

Protectia mediului, chestiune de securitate nationala

05 Iul 2011   •   13:07
Protectia mediului, chestiune de securitate nationala

Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei, Traian Basescu,
pe tema urgenta a 'conservarii durabile'

Domnule Presedinte,
Semnatarii centreaza acest apel spre dumneavoastra pe o tema cu adevarat de securitate nationala, urgenta in perspectiva schimbarilor climatice: gestionarea prin conservare durabila a putinelor si ultimelor habitate salbatice din Carpati.

Apelul nostru critica tendinta actuala de accesibilizare a acestor zone inca salbatice, prin deschidere si asfaltare de drumuri – inutile economic si, in perspectiva, nocive ecologic - sub pretextul 'dezvoltarii turistice', cel al 'absorbtiei fondurilor europene' si cel al 'locurilor de munca'.

Sunt vizate de 'asfaltari' fie teritorii paduroase cvasivirgine, cu biodiversitatea pastrata - tocmai prin nefragmentare si lipsa accesului auto - fie, in general, cursul superior al unor rauri de munte, al afluentilor acestora, precum si 'golul alpin'.

Domnule Presedinte, este o realitate trista a Europei de vest faptul ca in secolul trecut, sub aceleasi precepte bine intentionate ale 'dezvoltarii', s-a produs fragmentarea prin drumuri si accesibilizarea teritoriilor salbatice, acestea generand invazia prin constructii permanente (civile si industriale – turistice si de productie). A urmat poluarea raurilor si a panzei freatice, invazia motorizata si , in scurt timp, saracirea ireversibila a biodiversitatii. Acesta este motivul pentru care - de pilda - vanatorii europeni vin in Romania spre a mai gasi ursul, lupul, rasul, in habitatul primordial, pastrat insa nu printr-o gospodarire atenta, meritorie, cum ne place sa credem si cum afirmam mereu, ci prin lipsa 'dezvoltarii'.

Imitand Europa sub aspectul accesibilizarii auto a acestor ultime teritorii montane – urmata si aici de fenomenele enumerate -, in scurta vreme Romania se va afla pe aceeasi cale a saracirii mediului, numeroase glasuri avizate, vizionare si binevoitoare - dar neascultate ! - atragand atentia asupra acestui risc.

Altcumva spus, printr-o politica gresita de 'civilizare', 'progres' si 'dezvoltare', bine intentionata, dar profund ignoranta, se distruge iremediabil unul dintre putinele atuuri turistice de prim rang, realmente valoros si unic in peisajul european: habitatul salbatic, biocenozele naturale si o biodiversitate bogata, ofertanta si valoroasa in sine!

Pomeneam despre 'securitatea nationala' intrucat de calitatea mediului – a ecosistemului forestier in primul rand, a apelor freatice si de suprafata, a solului - si de complexitatea biodiversitatii , va depinde calitatea vietii romanilor in conditiile schimbarilor climatice actuale. Utilizarea 'fondurilor europene' pentru 'dezvoltare' si 'crearea locurilor de munca' trebuie sa vizeze strict teritoriile deja antropizate, ocupate de comunitati stabile – care sunt destule! – si nu ramasitele de mare valoare ale naturii ancestrale!

Socotim, Domnule Presedinte, ca este de datoria dumneavoastra sa atrageti atentia Guvernului - uzand de toate parghiile, prerogativele si oportunitatile prezidentiale -, asupra necesitatii conservarii durabile a mediului si asupra obligativitatii schimbarii opticii politice privind accesibilizarea prin drumuri asfaltate a ultimelor habitate salbatice carpatine, oriunde ar fi acestea.
Magda Eugenia Mitrasca, presedinte - Fundatia Academia Civica Bihor
Lavinia Andrei , presedinte - Fundatia Terra Mileniul III
Niculae Radulescu Dobrogea, presedinte - Asociatia ECO-CIVICA
Nicolae R. Daramus, presedinte - Soc. Nordica de Ecologie TUA RES AGITUR
Cristian Grecu, presedinte – Asociatia Actiunea Civica Directa
Paul Iacobas, presedinte – Centrul pt. Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor
Mircea Ilie, vicepresedinte - Asociatia Viitor Plus
Janos Mark- Nagy, director executiv – Societatea Carpatina Ardeleana
Gabriel Paun, presedinte – Asociatia Agent Green
Florin Stoican, presedinte – Asociatia KOGAYON
Mihai Togor, presedinte – Centrul Regional de Supraveghere Ecologica 'Muntii Apuseni'

×