x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest în Ţara Haţegului. Generat de SIDA cailor

Protest în Ţara Haţegului. Generat de SIDA cailor

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Dec 2008   •   00:00
Protest în Ţara Haţegului. Generat de SIDA cailor

Câteva zeci de săteni din comunele hunedorene Râu de Mori şi Sălaşu de Sus au luat cu asalt, joi, sediul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Hunedoara, nemulţumiţi că nu şi-au primit despăgubirile prevăzute de lege pe caii ce le-au fost ridicaţi din gospodării în urmă cu doi ani, pe motiv că animalele ar fi fost bolnave de SIDA cailor.



Oamenii din cele două aşezări situate în Ţara Haţegului susţin că au fost nevoiţi să-şi dea caii unei firme intermediare din Arad după ce animalele ar fi fost diagnosticate cu boala menţionată. Sătenii afirmă că în momentul în care au predat caii au primit doar 200-400 de lei, urmând ca diferenţa de bani să le fie plătită după trei-patru luni, după sacrificarea animalelor într-un abator specializat din localitatea Ucea, din judeţul Braşov, informează Agerpres.

Unii dintre protestatari au declarat că ar fi fost ameninţaţi că în cazul în care nu ar fi predat caii atunci ar fi primit amendă între 1.000 şi 3.000 de lei şi apoi animalele ar fi urmat să fie împuşcate fără ca ei să mai obţină o despăgubire. Speriaţi, sătenii au acceptat ca animalele lor să fie duse la abatorul din judeţul Braşov, în schimb primind un certificat de preluare a cailor pe care este menţionată doar suma de bani plătită pe loc, iar ei nu mai figurează ca proprietari. “Ni s-a spus că vom primi amendă, dacă nu vom da caii şi apoi îi vor împuşca pe loc. Ne-au evaluat caii şi am primit atunci între 2 şi 3,6 milioane lei vechi, în funcţie de greutatea acestora. Eu mai trebuia să primesc o diferenţă de 18 milioane lei vechi, dar de atunci n-am mai văzut niciun ban”, a declarat Corina Iorgoni, din satul Clopotiva, comuna Râu de Mori.O femeie de 59 de ani, din comuna Sălaşu de Sus afirma că i-au fost preluate două iepe pentru sacrificare şi mai trebuia să primească 5.500 de lei.  “Mi-au luat două iepe. Am rămas cu un mânz pe care l-am crescut cu lapte de vacă. Au spus că îmi vor da, după sacrificare la abator, încă 55 de milioane lei vechi. N-am primit niciun ban”, susţine Reghina Basarab.  În total, sătenii din cele două comune spun că firma din Arad a preluat pentru abator peste 70 de cai din gospodăriile lor, în luna octombrie 2006. Când au încercat să dea de urma firmei pentru a-şi recupera banii, au constatat că societatea în cauză nu mai există.

Şeful DSV Hunedoara, Marius Lăzărescu, le-a explicat protestatarilor că a înaintat o adresă Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor referitoare la situaţia despăgubirilor. El le-a recomandat sătenilor să facă acelaşi lucru şi, în plus, să se adreseze şi Ministerului Agriculturii. “Banii sunt în contul pentru epizootii al Ministerului Agriculturii. Problema se va rezolva, dar oamenii trebuie să se adreseze oficial Ministerului Agriculturii pentru că legea le dă dreptul la despăgubiri. Dosarele de plată au fost întocmite corect”, a declarat şeful DVS Hunedoara.  El a precizat că o situaţie similară a fost consemnată şi în judeţul Covasna, iar acolo au fost achitate sumele restante.

×
Subiecte în articol: romania