Câteva zeci de persoane au participat sâmbătă la mitingul de lângă Parcul Kiseleff, protestatarii solicitând Guvernului elaborarea, adoptarea și publicarea normelor de aplicare a legii câinilor comunitari.
La mitingul organizat de Grupul de Inițiativă pentru Responsabilitate Civică au participat și părinții lui Ionuț, copilul ucis pe 2 septembrie de câini fără stăpân, relatează Agerpres.
"Nu este în regulă această tergiversare. După trei luni de la moartea unui copil avem o lege care încă nu se aplică. Nu este normal. M-am așteptat să nu mai existe pericolul câinilor fără stăpân de pe străzi", a spus mama lui Ionuț.
Tatăl copilului ucis de câini consideră că legea adoptată de Parlament "este mai permisivă decât legi din alte state".
"Cei care protestează nu ne sprijină neapărat pe noi, pentru că e o problemă a tuturor, fiecăruia i se poate întâmpla o tragedie. Acești câini sunt pe stradă, sunt peste tot", a adăugat tatăl lui Ionuț.
Pe pancartele purtate de protestatari se putea citi: "Neimplicarea ucide", "Asociația de protecție a oamenilor", "Stop manipulării privind drepturile animalelor. Nu au dreptul de a omorî oameni", "Siguranță. Liniște. Curățenie. Nu putem lăsa câinii să ne ucidă copiii", "Nu mai vrem câini fără stăpân pe străzi", "Vă rugăm să ne scuzați, Nu mai vrem să fim mușcați", "Câinii sterilizați mușcă și omoară la fel ca ceilalți", "Art. 22 din Constituție garantează dreptul la viață, dar în România oamenii sunt omorâți de câini".
Organizator al mitingului, Ana Măiță, membru al Grupului de Inițiativă pentru Responsabilitate Civică, a atras atenția că termenul în care trebuiau publicate normele de aplicare a expirat în 28 noiembrie.
"Suntem la mai bine de 10 de zile de când a expirat termenul legal în care trebuiau publicate normele de aplicare la 'legea lui Ionuț'. Legea este inaplicabilă. După tragedia din 2 septembrie, ne-am luptat să avem o lege corectă, o lege a protecției oamenilor. Vrem ca Guvernul să adopte și să publice norme corecte de aplicare a legii pentru ca noi și copiii noștri să avem un oraș mai civilizat, mai curat și mai sigur", a afirmat Ana Măiță.
Potrivit acesteia, normele ar trebui să includă prevederi potrivit cărora la adopția câinilor din adăposturi stăpânii să dovedească cu documente că au spațiu și resurse financiare suficiente care să le permită întreținerea câinilor, eliminarea conceptului de câini ai blocului.
Ana Măiță a apreciat că deși numărul de participanți la miting a fost redus, cei prezenți "au fost dintre cei mai buni".