x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prutul a atins un nou nivel record în Galaţi şi continuă să crească

Prutul a atins un nou nivel record în Galaţi şi continuă să crească

13 Aug 2008   •   00:00
Prutul a atins un nou nivel record în Galaţi şi continuă să crească

13:50 • Nivelul rîului Prut a atins un nou maxim istoric de 636 de centimetri şi continuă să crească, motiv pentru care autorităţile locale fac eforturi să întărească digul de pe marginea Drumului Naţional 26 Galaţi - Bîrlad, singura cale de acces spre vama Oancea.

Nivelul rîului Prut a atins un nou maxim istoric de 636 de centimetri şi continuă să crească, motiv pentru care autorităţile locale fac eforturi să întărească digul de pe marginea Drumului Naţional 26 Galaţi - Bîrlad, singura cale de acces spre vama Oancea.

INFILTRAŢII MINORE. La prînz, Prutul măsura în zona Oancea 636 de centimetri, cu 36 de centimetri peste cota de pericol, şi un debit de 684 metri cubi pe secundă, potrivit Mediafax. Rîul a depăşit parametrii maximi înregistraţi în iunie 2006, cînd cea mai mare cotă atinsă a fost de 622 de centimetri, iar debitul a fost de 627 de metri cubi pe secundă. „În prezent, lucrează un detaşament de 30 de persoane la întărirea digului de pe marginea DN 26, unde apa măsoară aproape un metru mai mult decît nivelul drumului”, a declarat generalul Viorel Zaharia, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. În prezent, circulaţia pe DN 26 nu este afectată, chiar dacă în digul de protecţie a şoselei au apărut infiltraţii minore. În zonă, s-a impus restricţia de viteză la 30 de kilometri pe oră pe această porţiune pentru ca vibraţiile să nu afecteze digul de saci, folie şi pămînt, care se întinde pe circa 800 de metri şi are o înălţime de peste un metru. Prutul a inundat deja mai multe suprafeţe de teren din jurul localităţilor riverane. Conform datelor prezentate de Petrica Paţilea, purtătorul de cuvînt al Prefecturii Galaţi, în satul Rogojeni, comuna Suceveni, s-au inundat în albia majoră o grădină de circa o jumătate de hectar şi două fîntîni. În vecinătatea amenajării piscicole Şovîrca, la sud de Rogojeni, au fost inundate circa 40 de hectare de lucernă şi 45 de hectare de porumb, în albia majoră, apa provenind din cele două breşe de circa 30 de metri produse în nordul amenajării pisciole. La Vădeni, au fost inundate în albia majoră a Prutului opt anexe gospodăreşti, pe o suprafaţă de circa 100 de metri pătraţi, trei grădini de circa un hectar şi jumătate şi două hectare cultivate cu porumb, toate situate pe partea dreaptă a drumului de acces spre Vădeni. În nord-vestul localităţii Vădeni, apa provenind din amenajarea pisciolă Maţa-Rădeanu a inundat două hectare de porumb, cultivat în albia majoră. Autorităţile susţin că nivelul rîului este în continuare în creştere. Inundaţiile produse pînă la acest moment sunt în albia majoră a Prutului. Nu sunt puse în pericol zonele locuite şi nu s-a impus evacuarea locuinţelor. (V.A)

×
Subiecte în articol: observator