x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Puneţi măna pe lopeţi!

Puneţi măna pe lopeţi!

de Lucian Florea    |    Alina Gavrila    |    08 Ian 2008   •   00:00
Puneţi măna pe lopeţi!
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Pentru a scăpa de nămeţii de zăpadă din Bucureşti ar trebui să ieşim cu mic, cu mare la lopată. Legislaţia in vigoare şi contractele incheiate de primăriile de sector prevăd clar că doar marile bulevarde şi traseele RATB trebuie curăţate de firmele de specialitate. Din această iarnă, cu ajutorul Guvernului, Primăria Capitalei a ieşit din ecuaţia deszăpezirii.
• Starea vremii 8 ianuarie 2008 • Prognoza meteo pentru primele luni din 2008

CETÃŢEANUL•
Bună ziuă Domnule Primar
O să incep prin a vă mulţumi pentru toate cele pe care le-aţi realizat de cănd sunteţi primarul acestui sector care poartă numărul fatal de 4, realizări care sunt aşa de "măreţe " incăt nu pot fi numărate. Şi unicul motiv pentru care nu pot fi numărate este acela că NU AŢI FÃCUT NIMIC.



Troienele de zapadă care incă domină peisajul bucureştean, la aproape o săptămănă de la ninsoare, i-au exasperat pe cetăţenii Capitalei. Edilii au contractat serviciile firmelor de deszăpezire doar pentru 30% din suprafaţa oraşului. Pentru trotuare şi străzile secundare, cetăţeni, puneţi măna pe lopeţi!


Efectele viscolului de săptămăna trecută ar putea să se facă simţite mult şi bine de acum inainte, pentru că autorităţile au lăsat mare parte din atribuţiile de curăţare a zăpezii pe măna cetăţenilor. Contribuabilii trebuie să pună măna pe lopeţi şi să-şi cureţe trotuarul din faţa casei, deoarece contractele incheiate cu firmele de specialitate acoperă doar o treime din reţeaua de drumuri a Bucureştiului. Patronul firmei Rosal, care se ocupă cu salubrizarea Sectorului 3, Silviu Prigoană, spune că in 1999, cănd s-au incheiat contractele de deszăpezire, municipalitatea nu a fost interesată de soarta intregului oraş pe timp de iarnă. "Eu am spus că nu pot să iau doar 30% din suprafaţă, să-mi dea 100%, să-mi plătească 100%. Dar cei de la Primăria Capitalei au spus nu. Doar traseele RATB, restul trebuie să facă cetăţeanul, conform legii", ne-a declarat Prigoană.


RESPONSABILITÃ...ŢI. Atribuţiile privind coordonarea acţiunilor de deszăpezire au fost preluate din această iarnă de la Primăria Capitalei de către edilii de sector. Altfel spus, comandamentul de iarnă al municipalităţii a devenit practic inutil, neavănd nici o posibilitate să acţioneze pentru curăţarea străzilor. "Prin lege, Videanu nu mai are voie să facă nici un fel de afirmaţie privind deszăpezirea şi salubrizarea, decăt ca simplu cetăţean, cănd e nemulţumit de serviciile de care beneficiază ca plătitor de taxe şi impozite", a spus Prigoană. Primarul general şi viceprimarul au strict atribuţii de control, nu de coordonare. Există comandamente la nivel de sector, formate din primarul de sector, viceprimar, arhitectul-şef, Brigada de Poliţie Rutieră, Administraţia Domeniului Public, firma de deszăpezire, directorul RATB. Poliţia şi RATB-ul sunt singurele structuri care au competenţă pe mai multe sectoare.


CONTRACTE. Competenţele aparţin acum celor şase primării de sector, care au opţiunea să contracteze firme specializate. La Sectorul 1, Andrei Chiliman utilizează serviciile Romprest. In Sectorul 2, primarul Onţanu a contractat firma Supercom, iar la Sectorul 3 acţionează Rosal. Adrian Inimăroiu, in Sectorul 4, a angajat REBU, iar primarul Poteraş, in Sectorul 6, lucrează cu firma Urban. Silviu Prigoană crede că la Sectorul 5 e o situaţie aparte: "In Sectorul 5 e Vanghelie, nu ştie nimeni ce firmă e acolo. E stat in stat. Era competenţa lui Vanghelie, el trebuia, nu Videanu, să apară la televizor. A ieşit de cinci ori la televizor inainte de Revelion, cum o să cănte Tom Jones. Dar acum, de cănd a căzut zăpada, a plecat in insulele infloritoare şi Sectorul 5 pute, e plin de gunoi şi nu se poate circula".


INTERVENŢII DOAR DUPÃ... NINSOARE! Pentru marile artere, firmele care au contract cu primăriile de sector au obligaţia să iasă cu utilaje pe străzi după ce sunt convocate de comandamentele existente la nivelul celor şase sectoare. Mai mult, potrivit lui Prigoană, legea arată că operatorii care prestează activităţi de curăţare şi transport al zăpezii vor ieşi după ce incetează intemperiile. "Legiuitorul a spus că noi n-avem voie să ieşim decăt după ce se opreşte ninsoarea", a spus omul de afaceri. Mai trebuie spus că soluţiile care se imprăştie cu cisternele sunt eficiente doar pentru straturi mici de zăpadă şi că, in cazul unui strat de circa 50 de centimetri, acţiunea lor nu va face decăt să creeze poduri de gheaţă. Chiar dacă principalele artere sunt acum practicabile, problema cea mai dureroasă rămăne cea a străzilor mai mici şi a trotuarelor. "Pe aleile de acces şi căile secundare sunt faţă in faţă două imobile. Cetăţeanul are obligaţia prin lege să deszăpezească trotuarul şi strada pănă la axul drumului. Legiuitorul, intr-adevăr, nu a spus unde trebuie să ducă zăpada... in sufragerie, in subsol... Dar legiuitorul spune clar că cetăţeanul trebuie să cureţe zăpada pe 70% din teritoriul sectorului. Primarii ar fi putut incheia contracte pe suprafeţe mai mari", afirmă Prigoană.


Primăriile dau amenzi

Sunt străzi intregi unde există blocuri. Administraţia blocului şi proprietarii vor fi amendaţi dacă nu-şi curăţă trotuarul şi căile publice pănă la axul drumului. Dreptul de control şi sancţiune il au poliţia, inspectorii din primărie, Primăria Capitalei şi primăriile de sector. "Ei trebuie să meargă să-i amendeze pe cetăţenii care uită să-şi deszăpezească in curte, in faţă pe trotuar, pe domeniul public pănă la axul drumului", spune Prigoană. Cu toate acestea, sancţiunile intărzie să apară.In cazul trotuarelor care nu deservesc un imobil, cum ar fi aleile din jurul parcurilor, responsabilitatea aparţine ADP-urilor de sector. "Depinde şi de condiţiile din contractul de deszăpezire. Fiecare sector are contractul său. Există posibilitatea tehnică de a curăţa trotuare sau căi mai inguste", mai spune Prigoană.

×
Subiecte în articol: observator sectorul sector prigoana prigoan