x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radiografia executării unui procuror incomod

Radiografia executării unui procuror incomod

06 Oct 2014   •   21:46
Radiografia executării unui procuror incomod
Împotriva procuroarei Angela Nicolae a fost pus în mişcare un întreg mecanism pentru a fi împiedicată să mai facă dezvăluiri din culisele Justiţiei
La sfârşitul acestei luni se împlineşte un an de când instanţa supremă emitea mandatul de arestare preventivă pe numele procuroarei PICCJ Angela Nicolae, scrie Lumea Justiţiei. Decizia era luată la 30 octombrie 2013 chiar de un fost colaborator al şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, Dan Marius Foitos, un magistrat care, printr-o anomalie judiciară, tocmai fusese transformat, din procuror, în judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Trimisă în judecată pentru un presupus trafic de influenţă, printr-un rechizitoriu semnat de vestita procuroare DNA Mariana Alexandru, între timp pensionată, Angela Nicolae a executat de atunci, neîntrerupt, şapte luni de arest preventiv, până la 27 mai 2014, şi patru săptămâni de arest la domiciliu. La 20 iunie 2014, completul ICCJ care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu a decis ca fosta şefă din PICCJ să fie judecată în libertate, sub control judiciar. Au urmat apoi două luni în care Angela Nicolae a publicat, prin intermediul Lumeajustitiei.ro, mai multe scrisori deschise, în care a dezvăluit informaţii despre care putem afirma negreşit că au produs panică la nivelul conducerii DNA, dar şi la vârful sistemului judiciar, în general. Din acel moment, în dosarul procuroarei PICCJ s-au petrecut lucruri mai puţin obişnuite.

Arestată preventiv pentru că a vorbit
Primul dintre ele, şi cel mai straniu de altfel, a fost decizia unor judecători supremi, opt la număr, de a admite Direcţiei Naţionale Anticorupţie cererea de arestare preventivă pe motiv că Angela Nicolae a vorbit cu presa. ICCJ şi DNA au susţinut deopotrivă că fosta şefă a Biroului de Relaţii Internaţionale din Parchetul General s-ar fi situat în afara cadrului procesual atunci când a trimis redacţiei Lumeajustitiei.ro mai multe scrisori deschise în care, aşa cum ne amintim, a devoalat o serie de abuzuri despre care a pretins că ar fi fost comise de DNA. Una dintre informaţiile divulgate de Angela Nicolae, care ar fi putut deranja parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi într-atât încât acesta să ceară din nou arestarea preventivă, s-a coroborat perfect cu dezvăluirile fostei procuroare DIICOT Angela Ciurea, cu privire la dosarul "ALRO", informaţii extrem de sensibile, pe care nimeni nu a îndrăznit să le verifice.

Pentru că scrisorile continuau să curgă pe adresa Lumeajustitiei.ro, la 25 august 2014, DNA a considerat oportun să înainteze Înaltei Curţi o cerere de arestare preventivă, motivând că Angela Nicolae "a formulat o serie de susţineri, afirmaţii în spaţiul virtual pe care le-a prezentat ca probe nesocotite de procuror şi instanţa, a formulat cereri, excepţii, a solicitat administrarea de probe, a adresat întrebări procurorului de caz, toate demersurile probatorii nefiind în cadrul procesual, ci în spaţiul public virtual pe care şi l-a ales conform propriei opţiuni, prin scrisori deschise". Cererea de arestare a fost analizată în şedinţa din 4 septembrie 2014 la completul care judecă fondul dosarului de corupţie deschis de DNA împotriva Angelei Nicolae, fiind admisă de judecătoarele ICCJ Mariana Ghena, Rodica Aida Popa şi Magdalena Iordache: "Înalta Curte apreciază că se impune arestarea preventivă a inculpatei pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică... (…) Analizarea cauzei şi întrebările retorice puse de inculpată în spaţiul public virtual sunt echivalente cu nerespectarea obligaţiilor legale".

Menţinută în arest de Completul condus de Livia Stanciu

ICCJ a judecat contestaţia împotriva măsurii arestului preventiv cu o întârziere nejustificată, peste termenul legal. "Starea de pericol pentru ordinea publică" nu a fost însă "înlăturată" prin măsura extremă luată împotriva fostei şefe din PICCJ, fapt prevăzut probabil şi de cele trei judecătoare supreme care au admis cererea de arestare preventivă formulată de DNA. Aceasta, întrucât Angela Nicolae a publicat din arestul Poliţiei Capitalei o nouă scrisoare, la 11 septembrie 2014, intitulată "Botniţa nazistă. Kovesi mi-a furat din nou cu brutalitate libertatea". Soluţia înlocuirii controlului judiciar cu măsura arestului preventiv a fost atacată la Completul de 5 al ICCJ. Ignorând prevederile Codului de procedură penală – art. 206 alin. (5) – care obligă instanţa să judece contestaţia în maximum cinci zile de la înregistrare, Completul condus de preşedinta ICCJ, judecătoarea Livia Stanciu, a analizat contestaţia Angelei Nicolae abia la 16 septembrie 2014, cu o întârziere de o săptămână faţă de termenul impus de lege. Contestaţia a fost de altfel respinsă de cei cinci judecători. Astfel, în anul 2014, opt judecători supremi, dintre care trei foşti procurori, au arestat un om pentru că a vorbit. Iata numele acestora: Mariana Ghena (presedinta Completului de 3), Rodica Aida Popa, Magdalena Iordache, Livia Doina Stanciu (preşedinta Completului de 5), Florentina Dragomir, Lucia Tatiana Rog, Lucian Săndel Macavei şi Ioana Alina Ilie.

Programat la prânz, judecat la prima oră
Un nou termen în fondul cauzei în care Angela Nicolae a fost trimisă în judecată de DNA a avut loc la 25 septembrie 2014. Completul de 3 judecatori ICCJ, acelaşi care a admis cererea DNA de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv, s-a întrunit la ora 9, deşi pe portalul instanţei supreme era afişată ora 13. Neconcordanţa dintre ora la care a fost programată şedinţa şi ora la care s-a desfăşurat este, din ce ştim, un precedent la nivelul ICCJ şi poate genera cu usurinţă multe speculaţii pe marginea prezenţei presei la acest proces şi chiar a publicităţii şedinţei de judecată.

Judecătoarele ICCJ Mariana Ghena, Rodica Aida Popa şi Magdalena Iordache au amânat cauza, dar nu înainte de a dispune menţinerea măsurii arestului preventiv faţă de Angela Nicolae.

Acelaşi complet care, la 16 septembrie 2014, analiza contestaţia Angelei Nicolae împotriva arestului preventiv cu o întârziere de 7 zile faţă de termenul prevăzut de lege se întrunea, două zile mai târziu, sâmbată 27 septembrie 2014, pentru a respinge şi contestaţia împotriva încheierii din 25 septembrie a Completului de 3 judecători. Conform portalului scj.ro, dosarul Angelei Nicolae a fost singurul judecat la ICCJ în acea zi de sâmbătă. Recent, Angela Nicolae a trimis o nouă scrisoare din arest, cu un mesaj pentru şefa Înaltei Curţi, judecătoarea Livia Stanciu, despre care a afirmat că era convinsă că o va "executa", având în vedere că ar fi "prietenă" cu Laura Codruţa Kovesi. Semn că, până acum, în ciuda represaliilor, sistemul nu a reuşit să o reducă la tăcere pe procuroarea PICCJ. Între timp însă, Angelei Nicolae i-a fost schimbat locul deţinerii. A fost scoasă din arestul Poliţiei Capitalei şi dusă la Târgşor, poate pentru a face mai dificilă comunicarea cu exteriorul.

×