x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila conduce ancheta după moartea gravidei de 26 de ani care nu a fost operată la timp

Rafila conduce ancheta după moartea gravidei de 26 de ani care nu a fost operată la timp

de Redacția Jurnalul    |    21 Aug 2023   •   20:00
Rafila conduce ancheta după moartea gravidei de 26 de ani care nu a fost operată la timp
Sursa foto: Lucian Alecu

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani fac verificări la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, după decesul tinerei de 26 de ani, gravidă, care nu a fost operată la timp, deși i-a implorat pe medici până în ultima clipă.

În urma informațiilor apărute în presă referitoare la decesul tinerei din Botoșani, înregistrat în cursul dimineții de 18 august, la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, Ministerul Sănătății transmite că inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.

„Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză”, transmite MS.

Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, căruia Ministerul Sănătății i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților din această unitate sanitară. Ministerul Sănătății mai arată că monitorizează îndeaproape situația de la Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, în limitele competențelor legale.

Presa locală din Botoșani scrie că tânăra de 26 de ani, gravidă în 3 luni, i-a implorat pe medici până în ultima clipă să o opereze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mesajele din telefonul său dovedesc că tânăra a cărei sarcină se oprise din evoluție, le-a scris atât medicului curant, cât și celui de gardă, însă nu a primit ajutor, deși era internată în spital. Astfel, la ora 3:16, tânăra i-a trimis medicului curant mesajul: „Buna seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la Maternitate cu dureri mari de burtă și sângerări. Din păcate bebe e oprit din evoluție. Credeți că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naștere. Vă rog din suflet”. Nu a primit niciun răspuns.

După o oră, la 4:17, tânăra a trimis un mesaj medicului de gardă. „Sunt Ivanov Alexandra. Credeți că mi puteți face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet, simt că o iau razna”. Nici acest mesaj nu a avut răspuns.

Potrivit monitorulbt.ro, la ora 7:30 Alexandra a intrat în șoc. la ora 8.20 a fost declarat decesul, adică la fix 50 de minute, cât prevede protocolul de resuscitare.

Alexandra mai avea acasă 3 copii.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: rafila ancheta gravida