x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Răpiţi de somalezi

Răpiţi de somalezi

de Paula Anastasia Tudor    |    Sînziana Stancu    |    09 Mai 2009   •   00:00

Ruxandra Sarchizian, ofiţer de marină, în vârstă de 31 de ani şi tatăl ei, Hartin, mecanic-şef de navă, se numără printre cei 11 români ai echipajului cargoului german MV Victoria, cu echipaj românesc, răpit marţi în Golful Aden.



Marina americană citată de Associated Press a informat că societatea de recrutare "Kru Maritime" a identificat, între cei 11 români, opt care sunt chiar din Constanţa, printre care şi cei doi membri ai familiei Sarchizian. De-acasă, din Constanţa, mama Ruxandrei, Elena, îşi aşteaptă fiica şi soţul. La data de 30 aprilie vorbise la telefon cu ei.

Plecaseră din India spre Arabia Saudită, de unde urmau să vorbească din nou cu Elena, însă au căzut între timp în mâinile piraţilor. "M-au sunat cei de la compania navală şi mi-au spus să iau loc pe un scaun...", a povestit Elena, Agenţiei Associated Press. "Mi-am dat seama că aveam să primesc o veste rea. Am tensiune mare şi de-atunci trăiesc numai cu pastile. Tot ce vreau este o veste de la ei", a mai spus ea.

Hartin Sarchizian şi Ruxandra, singurul lui copil, abia se întâlniseră pe nava unde ajunseseră din întâmplare amândoi, după doi ani, timp în care navigaseră pe vase diferite. Însă piraţii somalezi aveau să le strice bucuria revederii după numai o lună, răpind nava.

MAI RĂU CA FURTUNA
Femeia spune că, în cei peste 30 de ani petrecuţi pe mare, cea mai grea încercare prin care a trecut soţul ei a fost o furtună foarte puternică. Ruxandra navighează doar de şase ani, iar preotul comunităţii armene din Constanţa, Sorin Mandalian, o descrie ca fiind o fată "strălucită şi energică". Elena le-a trimis şi un mesaj piraţilor:

"Vă rog, nu le faceţi nimic rău. Nu au plecat pe mare ca să se afle în treabă. Ei vor doar să îşi facă un rost în viaţă, să câştige bani. Vreau doar să-i văd sosiţi mai repede acasă!".

CERERE DE RĂSCUMPĂRARE
"Comandantul navei a fost lăsat să-l sune pe armator chiar ieri dimineaţă şi i-a spus că tot echipajul este sănătos", ne-a comunicat ultimele noutăţi primite chiar în această dimineaţă (ieri - n.r.), de la armatorul german Cornel Panchici, managerul agenţiei de crewing Kru Maritime, cea prin care au plecat tot cei 11 membri ai echipajului capturat.

"E o veste bună. Acum se aşteaptă cererea de răscumpărare. Nava se află ancorată pe coasta Somaliei, iar cei 11 membri ai echipajului sunt pe navă, ceea ce iar e un lucru bun pentru că acolo ştim că au toate condiţiile", a continuat Cornel Panchici care este şi el încrezător că totul se va sfârşi până la urmă cu bine.

×
Subiecte în articol: observator