x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport - Dosarul "Flota", maine la CSM

Raport - Dosarul "Flota", maine la CSM

de Violeta Fotache    |    08 Mar 2006   •   00:00
Raport - Dosarul "Flota", maine la CSM

Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au finalizat verificarile privind asa-zisa arestare a lui Traian Basescu in dosarul "Flota", care ar fi fost impiedicata de Adrian Nastase, premier pe atunci.

INTREBARE. "A fost sau nu imixtiune politica in Justitie?", aceasta este intrebarea la care membrii Consiliului vor gasi maine raspunsul in paginile raportului prezentat de Inspectia Judiciara. Dupa ce vor studia rezultatele raportului finalizat inca de la 23 februarie, membrii CSM vor hotari daca isi insusesc sau nu aceste concluzii.

Reamintim ca fostul prim-ministru, actualul presedinte al Camerei Deputatilor, aflat sub tirul procurorilor DNA pentru "problema Zambaccian", a declarat intr-o emisiune a postului de radio Guerilla: "Eu m-am opus arestarii oricarui om politic si, in general, arestarilor. Eu am considerat ca, si este adevarat, m-am opus. Eu consider ca, la fel si in cazul lui Dinu Patriciu (...), daca dosarul este realizat, el trebuie trimis direct in instanta".

REACTII. Declaratia lui Adrian Nastase nu a ramas fara urmari. In exact aceeasi zi, procurorul general, Ilie Botos, a respins speculatiile legate de aceasta presupusa interventie a fostului premier.

"Nu am avut nici o convorbire cu domnul Adrian Nastase", a declarat Botos, facand cu umor o trimitere la convorbirile sale cu actualul premier, "deja cunoscute". El a subliniat ca propunerea de arestare a unor persoane o decide numai procurorul de caz, in raport de probele din dosar, acesta nereactionand nicidecum la "telefoanele unor demnitari". Seful Ministerului Public chiar a tinut sa-i traga sensibil de urechi pe cei care incearca sa dea impresia unor anchete politizate. "Inca o data atrag atentia tuturor celor care incearca sa creeze impresia ca anchetele se fac pe anumite coordonate politice sa inteleaga ca aceste anchete se fac in raport de situatiile existente la dosarul cauzei si ca procurorul raspunde pentru ceea ce face", a spus Botos. Ioan Amarie, fostul procuror general al Parchetului care a instrumentat dosarul "Flota", a negat si el orice interferenta, lucru pe care l-a facut si succesorul sau la DNA, Daniel Morar.

NUANTARE. Dezvaluirea ex-premierului a fost nu doar respinsa, dar si comentata in cele mai felurite chipuri atat de politicieni, cat si de jurnalisti. Dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat declansarea de verificari, Nastase si-a nuantat declaratia, precizand ca nu a facut vreo interventie pe langa procurori.

TRASEUL
Deschis in anul 1997, dosarul Flota a fost instrumentat mai intai de procurorii de la Parchetul instantei supreme, apoi de Parchetul National Anticoruptie, actualul DNA. In august 2004, seful statului, pe atunci primar general al Capitalei, a fost trimis in judecata pentru instrainarea ilegala a 16 nave din flota comerciala a tarii, alaturi de alte 79 de persoane, printre care inca doi fosti ministri ai Transporturilor. Prejudiciul a fost evaluat de procurori la 11.000 de miliarde de lei vechi. Cauza nu a fost judecata nici pana in prezent, dosarul fiind returnat la DNA de instanta suprema din cauza unor vicii de procedura.

×
Subiecte în articol: observator dosarul