Reactorul 1 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda s-a oprit, vineri dimineata, la ora 7:42, in urma unui "semnal de vibratii in turbina". La aceasta ora, furnizarea energiei in sistem se realizeaza pe baza contractelor de rezerva, a declarat, pentru Agerpres, directorul Dispeceratului Energetic National, Octavian Lohan.
"Specialistii de la Centrala de la Cernavoda sunt in analiza momentan. Reactorul este oprit, dar problema a fost localizata la partea clasica a constructiei, nu la reactorul propriu-zis", a afirmat Lohan.
Directorul DEN a precizat ca sistemul energetic national nu se afla in pericol, in prezent fiind furnizata o cantitate de 800 MW prin intermediul contractelor de rezerva.
"Suntem obligati prin lege, prin legislatia secundara privind sistemul de interconectare, ca in astfel de situatii sa avem contractele de rezerva. Acestea au fost demarate iar cantitatea totala este de 800 MW. Contractele functioneaza 100% din timp", a precizat Lohan.
Directorul DEN a precizat ca in aceasta perioada consumul nu este unul ridicat si ca sistemul energetic national nu se afla in pericol.
Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda reprezinta circa 18% din productia totala de electricitate a Romaniei.
Societatea Nationala Nuclearelectrica a anuntat, in 13 iunie 2012, ca a finalizat lucrarile de oprire planificata pe anul 2012 a Unitatii 1 a Centralei Nucleaerelectrice Cernavoda, cu 52 de ore in avans fata de graficul preconizat.
Pe durata opririi planificate au fost efectuate lucrarile programate care se pot efectua numai cu centrala oprita, din cadrul urmatoarelor patru programe principale ale centralei: programul de intretinere preventiva si corectiva care include verificarea si repararea echipamentelor; programul de inspectii obligatorii; programul de testare obligatorie, conform cerintelor CNCAN, care se poate efectua numai cu centrala oprita; programul de implementare a modificarilor de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.
'Toate lucrarile planificate au fost executate in conditii de siguranta pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavoda. Conectarea Unitatii 1 la Sistemul Energetic National a fost realizata cu 52 de ore in avans fata de graficul preconizat, intregul volum de lucrari planificate fiind realizat', mentiona comunicatul Nuclearelectrica.