x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Referendum la minerii din Valea Jiului

Referendum la minerii din Valea Jiului

de Monalise Hihn    |    25 Mai 2010   •   00:00

În timp ce minerii din Oltenia au semnat protocoale cu ministrul Adriean Videanu, ortacii din Valea Jiului se pregătesc de referendum pentru declanşarea acţiunilor de protest.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacatoş, s-a declarat surprins de faptul că ortacii din Oltenia au negociat păstrarea neschimbată a drepturilor salariale în schimbul renunţării la acţiunile de protest.

"Nu am ştiu de această înţelegere a lor cu ministrul Adriean Videanu. Da, şi noi avem un protocol cu Ministerul Economiei, prin care au îngheţat salariile la nivelul lunii ianuarie 2009, prin care au fost concediate 1.600 de persoane, că subvenţia a fost redusă pentru acest an cu 14,5 la sută şi prin care urma să intrăm în componenţa Hidroenergetica. Noi n-am negociat şi nu am semnat niciodată vreun pact cu nimeni prin care să semnăm că vom renunţa la proteste. Mă surprinde gestul celor din Oltenia!". De altfel, mâine reprezentanţi ai Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului se vor întâlni cu administraţia CNH, la cererea celor  LSMVJ ca să afle care este poziţia conducerii Companiei cu privire la anunţatele reduceri salariale.

"În funcţie de discuţiile pe care le vom purta cu administraţia, vom decide care sunt paşii pe care îi vom urma. La ora 13 ne vom întâlni cu membrii noştri de sindicat şi, în funcţie de ceea ce ne vor spune, vom declanşa un referendum. Dacă ei vor spune să intră în grevă, vom face acest lucru!".

La Compania Naţională a Huilei Petroşani mai lucrează în jur de 8.800 de persoane. În luna aprilie aproximativ 1.600 de persoane au fost disponibilizate. În prezent, în cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani salariul net al unui angajat este de 2.100 - 2.200 de lei, în condiţiile în care în calcul sunt luate câştigurile tuturor angajaţilor, dar mulţi dintre ortaci merg acasă în fiecare lună cu 1.400 - 1.500 de lei. În Valea Jiului cele mai multe locuri de muncă rămân deocamdată în minerit - aproape 9.000 de slujbe. Zonă monoindustrială, Valea nu oferă alternative nici pentru femei, dar nici pentru bărbaţii care încearcă să îşi găsească un alt loc de muncă. Astfel, în multe dintre familii singura sursă de venit este salariul pe care bărbaţii îl câştigă în mină. Dacă salariilor minerilor li se va aplica o reducere de 25 la sută, multe dintre familiile din zonă ajung să trăiască la limita subzistenţei.

×